Logo bloemenkrant.nl
Foto: henk bosma

Atalanta meest getelde vlinder in onze tuin

Van 5 juli t/m 25 juli hebben meer dan 4000 tuinbezitters doorgegeven aan De Vlinderstichting welke vlinders zij in hun tuin hebben gezien. Er zijn ruim 10.000 tellingen gedaan en er zijn ongeveer 110.000 vlinders geteld.

In het voorjaar werden minder vlinders gezien dan de voorgaande jaren en ook de eerste twee weken van de tuintelling waren nat en koel. Veel mensen vroegen zich af: waar blijven de vlinders toch? Maar halverwege juli kwam de omslag: een ware explosie van vlinders! Dat leidde tot veel enthousiaste tellers: ”Nog nooit zag ik zoveel vlinders in mijn tuin!”

Nationale Tuinvlindertelling 2021 in cijfers
• 10.000 tellingen
• 4100 tuinen geteld (meerdere tellingen per tuin mogelijk)
• Meer dan 104.000 vlinders geteld
• Gemiddeld aantal vlinders per telling: 10,5
• Gemiddeld aantal soorten per telling: 3,7

Top 3 vlinders
1. atalanta
2. dagpauwoog
3. klein koolwitje

Zorgelijk
De hoge aantallen vlinders van de afgelopen week stemden veel mensen positief. In vergelijking met de afgelopen jaren is dat terecht: de algemene tuinvlinders hebben na een aantal barre jaren met veel droogte eindelijk weer een goed jaar. Maar als we wat verder teruggaan en vergelijken met de periode 2011-2020, is er sprake van een daling. Het aantal vlinders gaat langzaam maar zeker achteruit. En al zijn er dit jaar veel tuinvlinders, het is nog niet duidelijk hoe het gaat met de zeldzamere soorten die sterker bedreigd zijn.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden