Afbeelding
Foto: wur

Het kaf van het koren scheiden...

Algemeen

Een paar dagen geleden sprak ik met iemand over biostimulanten. Hij verzuchte dat de effecten niet altijd even duidelijk en hetzelfde zijn. Nu is het ook een heel moeilijke materie daarnaast is het een groep producten die steeds meer beschikbaar komen voor telers om hun gewassen sterk en gezond te houden. Hoe weet je nu als teler of je het juiste doet om een ziekte of plaag te voorkomen of te onderdrukken. Ik kon hem vertellen dat een collega van mij enige tijd geleden een artikel in “Onder Glas” geplaatst heeft waarin gesproken wordt over onderzoek naar het effect van biostimulanten en biopesticiden. 

Het is ook nog niet zo heel lang geleden dat ik in mijn column het onderwerp biostimulanten behandelde. Producten die wij biostimulanten noemen, bevorderen onder andere de opname van voeding, abiotische stressbestendigheid, plantkwaliteit of nutriëntenbeschikbaarheid. Met bio pesticiden worden pathogenen bestreden en/of voorkomen.

Betaalbare groeitesten
Er zijn nu veel biologische producten op de markt waarvan wordt geclaimd dat ze een effect hebben op plantengroei, weerbaarheid en stresstolerantie. Onderbouwing van deze claims door de producenten is vaak beknopt. Onderliggende werkingsmechanismen zijn veelal onduidelijk. Dat is dan ook de  aanleiding geweest van het artikel. Het ontbreekt in de markt vaak aan objectieve informatie over effecten, de duur van de effecten en soms ook over de verblijftijd van het middel zelf. Om hier iets aan te kunnen doen hebben onderzoekers van de Businessunit glastuinbouw uitgebreide groeitesten terug gebracht tot een betaalbare groeitest welke onder standaard omstandigheden wordt uitgevoerd. Door deze standaardtest te vergelijken met verschillende substraten, gewassen en teeltomstandigheden, wordt kennis vergaard over de werkzaamheid. Die kennis kan gebruikt worden om adviezen over toediening en de te verwachten effecten te onderbouwen en om adviezen specifiek te maken voor de verschillende substraten, bodem en gewassen.

Het onderzoek naar deze standaard groeitest voor biostimulanten is in eerste instantie geïnspireerd door de vele middelen die in de markt worden aangeboden zowel microbieel als niet-microbieel. Opvallend is dat deze middelen vaak matig gekarakteriseerd zijn, en soms wel en soms niet aantoonbaar aanslaan. De aankomende wetgeving zal veel veranderen. De test zoals deze is ontwikkeld is niet bedoeld om registratie van het middel te ondersteunen. Het doel van deze standaard test is veel meer om specifieke claims te toetsen. 

Het schaarser wordende middelenpakket maakt dat telers en kwekers steeds meer geïnteresseerd zijn in andere methoden dan chemisch ingrijpen als hun huidige wijze van IPM uit de hand loopt. Er wordt gekeken naar andere middelen waarmee ze op een economische - en maatschappelijk verantwoorde wijze hun producten (steeds) duurzamer kunnen telen. Als we met deze middelen ook nog een keer in staat zijn een goede opbrengst te halen kunnen we onze concurrentiepositie alleen maar verbeteren. Immers de hoeveelheid milieubelastende middelen, zoals pesticiden en meststoffen, kunnen worden verminderd. 

Geen bestrijdingsmiddel
Op dit moment is er een flink aanbod van middelen die een bepaalde werking hebben. Als we het hebben over biostimulanten en bodemverbeteraars dan hebben we het over een groot en breed scala aan producten. Veel producten zijn gebaseerd op zeewier- en algenextracten, humuszuren, biomeststoffen, eiwitten, aminozuren, chitine en compost. De claims van veel van deze producten zijn omvangrijk. Een greep uit wat er op etiketten te lezen valt: gebalanceerde nutriëntenvoorziening, verhoging van het organische-stofgehalte van de bodem, versterking fysiologische reacties, verbeterde bloei, toename opbrengst, verbeterde wortelontwikkeling, verbeterde tolerantie tegen (a)biotische stress, toename van “goede” micro-organismen en verbeterde bodemstructuur. Zo zie je soms ook een ziekte- of plaag bestrijdend effect genoemd onder de nieuwe regelgeving zal dit niet meer mogen, want biostimulanten zijn per definitie geen bestrijdingsmiddel.

Hoe deze claims moeten worden vastgelegd is op dit moment niet helder. Vooruitlopend hierop hebben we nu een test die objectieve informatie biedt en waarmee specifieke claims kunnen worden getoetst. 

Voor meer info zie:https://www.bloemenkrant.nl/zoek?zoekterm=Jan+Willem+de+Vries

https://www.onderglas.nl/onderzoek-naar-effect-biostimulanten-en-biopesticiden/?utm_source=mailpoet&utm_medium=email&utm_campaign=Onder+Glas+Focus+week+19

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant