Logo bloemenkrant.nl
Foto: walter landesbergen
Bloemen in Beweging

Weer een petitie: ‘Samen Scoren met Royal FloraHoland’

Een collectief van kopers en kwekers organiseert 3 juli in Rijnsburg, voor het veilingterrein op de locatie van Theo Mulder, een bijeenkomst om een petitie te tekenen voor het behoud van veillocatie Rijnsburg. Er zal een petitie worden aangeboden aan Burgemeester Visser van Katwijk, de gemeente waarin veiling Rijnsburg is gelegen.

Vanwege de strategische vernieuwingen bij Royal FloraHolland, met name het plan om over te gaan tot 100% digitaal landelijk veilen, vreest de actiegroep dat kleine kwekers, en kleine kopers in de nabije toekomst geen bestaansrecht meer hebben. De actiegroep pleit niet alleen voor het behoud, maar ook voor handhaven van de oude wijze van veilen. In Rijnsburg, van oudsher een veilplaats met bijzondere en seizoensproducten, vindt men dat veilen niet kan als je het product niet kan zien, ruiken en voelen.

Radio
Tot de initiatiefnemers van de acte behoren Jan de Boer (exporteur en voorvechter van het bijzondere assortiment) en Pieter Straathof (bloemist in Leiderdorp en Den Haag. In de studio van RTV Katwijk gaven zij vrijdag 25 juni de aftrap van de actie en de toelichting er op. De radio-uitzending is hieronder te beluisteren.



In een pamflet, wat breed verspreid is, in Rijnsburg zelfs huis-aan-huis, wordt kort en krachtig uitgelegd welke belangen er in Rijnsburg te verdedigen zijn.

De petitie kan getekend worden op deze site (klik op de link). Dit kan tot 10 juli 2021.

Hieronder de tekst van het pamflet.

Actie voor behoud Rijnsburgse veiling

Op de zeven klokken van Royal FloraHolland Rijnsburg is het mogelijk om een prachtig assortiment jaarrond- en seizoenproducten te kopen. De logistiek is er goed geregeld evenals het contact tussen kwekers, veilingpersoneel en handelaren. Veel kwekers en handelsbedrijven, van oudsher vaak familiebedrijven, zijn afhankelijk van de Rijnsburgse veiling. De kans dat deze bedrijven ten onder gaan in de ambitie van Royal FloraHolland om zo veel mogelijk landelijk en aftuin te veilen is aanzienlijk. De actiegroep ‘Samen scoren met Royal FloraHolland’ stelt daarom alles in het werk om ‘hun’ veiling te behouden.

De zorg van de Rijnsburgse achterban wordt gedeeld door veel bedrijven die inkopen op de andere (export)locaties van Royal FloraHolland. De mogelijkheid om producten voor het veilen uit te kunnen bekijken (schouwen) zorgt er voor dat producten waar voor hun geld krijgen, niet in de laatste plaats de niche producten. De prijsvorming is mede daardoor al jaren stabiel. Er is een mogelijkheid om door middel van spraak in te kopen en certificering is een mogelijkheid maar geen vereiste. Hierdoor is er ruimte voor zowel grote en kleine kopers en kwekers.

De groep ‘Samen scoren met Royal FloraHolland’ wil dit behouden. Zij wordt daarbij ondersteund door Vakvereniging Flora Futura en de Stuurgroep Lijnrijdersbelangen (SLB).
Scoor met ons mee! Teken de petitie online of kom op 3 juli a.s. van 11.00 tot 14.00 uur langs bij de manifestatie voor het behoud van lokale veiling Rijnsburg. Tijdens de manifestatie met een optreden van Bart Heemskerk wordt de petitie aangeboden aan de burgemeester van Katwijk en aan Royal FloraHolland. De manifestatie vindt plaats op het terrein van Theo Mulder aan de Laan van Verhof 2 in Rijnsburg.

De actiegroep ‘Samen scoren met Royal FloraHolland’ is een gelegenheidsgroep van kwekers en handelaren die alles in het werk stelt om Royal FloraHolland Rijnsburg in de huidige vorm te behouden. Wilt u naar aanleiding van bovenstaand bericht meer informatie dan kunt u contact opnemen met de initiatiefnemers Jan de Rover, Bert de Croft, Pieter Straathof, Jan de Boer en Frank Timmermans via samenscorenmetrfh@gmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden