Fust is een belangrijke factor binnen RFH.
Fust is een belangrijke factor binnen RFH. Foto: Gerard-Jan Vlekke

Standaardisatie verpakkingenbeleid RFH is voorwaarde voor succes

Algemeen

Recent stonden er twee ingezonden brieven in de Bloemenkrant waarin geageerd wordt tegen het verpakkingenbeleid van Royal FloraHolland. Om misverstanden te voorkomen zetten we graag nog eens een aantal zaken op een rij.

Royal FloraHolland is opgericht door en voor kwekers. Omdat we een coöperatie zijn, kijken we wat we beter gezamenlijk kunnen doen in plaats van ieder voor zich. Daarom kiezen we in onze logistiek waar mogelijk voor standaardisatie.

Standaardisatie

Zo maken we gebruik van standaard stapelwagens, zijn bloemenemmers volledig gestandaardiseerd en ook voor eenmalige bloemendozen hebben we regels vastgesteld op maatvoering en kwaliteit. Standaardisatie is in onze logistieke operatie een voorwaarde voor succes. Die standaardisatie wordt door niemand ter discussie gesteld. Niet door kwekers en niet door kopers. Het is juist de kracht van de coöperatie dat we hier met elkaar afspraken over hebben gemaakt. Het naleven van die afspraken is een belangrijk bestanddeel van het coöperatief denken. Het is dan ook bijzonder dat Royal FloraHolland het verwijt krijgt dat het de eigen verdienmodellen in stand houdt door het stellen van bepaalde eisen. Juist het omgekeerde zou ons aangerekend kunnen worden. Stel dat we geen standaarden zouden hanteren, dan zouden de kosten van logistiek juist toenemen en de inkomsten dalen. Het huidige verpakkingenbeleid zorgt ervoor dat we op een efficiënte wijze standaardisatie van eenmalige verpakkingen beheren en stimuleren. Vanuit de kwekers krijgen we hiervoor dan ook veel support.

Bundeling van inkoop

Daarnaast hebben we door bundeling van inkoop en gecombineerde productieorders een sterke inkooppositie. Daar profiteren alle gebruikers van bloemendozen van. Bovendien kan de aanvoerder zijn doos naar eigen inzicht bedrukken en volledig verrekenen als onderdeel van de kloktransactie. Van ‘dwang’ is geen sprake. Als een aanvoerder ondanks alle voordelen toch van een eigen doos gebruik wil maken voor klokaanvoer, dan is dat toegestaan. Alleen kan de doos dan niet verrekend worden met de koper.

Afspraken

In de directe stroom kunnen aanvoerder en koper overigens samen afspraken maken over de gewenste verpakking en ook over eventuele verrekening van de verpakkingskosten. Onze afspraken en tarifering zijn zo opgesteld dat we met elkaar bijdragen aan een efficiënte en financieel gezonde marktplaats. Dat is in het gemeenschappelijk belang van alle leden en gebruikers. En daarmee houden we de coöperatie gezond.

Mirjam van Zoest
Manager Logistieke Middelen Royal FloraHolland

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant