Groenburgemeester rapper Dio
Groenburgemeester rapper Dio Foto: Copyright(c)2018. All rights reserved. www.manonvanderzwaal.com

Groen morgen

Algemeen Column

Het zit wel goed met de belangstelling voor groen vandaag de dag. Echt groen bedoel ik, bloemetjes, plantjes, bomen. Groen is heet. Wie nog niet meeloopt in de groene optocht zal zich binnenkort waarschijnlijk aansluiten. Mogelijkheden te over. Groen kan overal.

Door GroenVandaag

Weinig Nederlanders zullen de boodschap die Bloemenbureau Holland sinds 10 mei uitdraagt hebben gemist. Natuurlijk hebben we meer bloemen nodig. Bloemen brengen blijdschap, geluk, troost, erkenning etc.
Dat bloemen ons een goed gevoel bezorgen, roepen de verzamelde bloemisten van Fleurop ook. Het 100-jarige collectief heeft zelfs een stichting in het leven geroepen die de Internationale Dag van de Vriendschap een meer prominente plek wel geven op onze feestdagenkalender. Noteer in je agenda: 30 juli. Beetje omkijken naar elkaar, medeleven tonen, daar worden we beter van. Allemaal te bereiken met bloemen.

Potenties van groen!

Waar we ook betere en gezondere mensen van worden is een groene directe leefomgeving. Wageningen Universiteit verkondigt dit al jaren. Aanvankelijk werd het rapport Potenties van groen! wat uitkwam in 2006 door de groenbranche met bescheiden applaus onthaald. Maar de tijden zijn veranderd. Hoe meer de klimaatsveranderingen ons op de hielen zitten, hoe meer groene ambassadeurs er op staan. Toepasselijk, als paddenstoelen uit de grond.
De groene stad streeft naar een natuurinclusieve samenleving, Stichting Steenbreek naar een groene leefomgeving, De Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners promoten De levende Tuin, Tuinbranche Nederland klimaatpleinen, een consortium van 13 kwartiermakers, waaronder De Vlinderstichting, Wereld Natuur Fonds en Rabobank presenteerden in 2018 Deltaplan Biodiversiteitsherstel. En de Hollandse hortussen hebben zich gestort op de stoepplantjes. De lijst kan nog veel en veel en veel langer.

Klimaatadaptatiesubsidie

Ook de gemeenten hijsen de groene vlag. Amsterdam benoemde enkele weken terug rapper Dio tot eerste groenburgemeester. Om bewoners de groene weg te wijzen gaat groenburgemeester Dio helpen bij het vergroenen van de stad ‘in deze grauwe, individuele en digitale tijd’, luidt het wat treurig klinkende statement.
Rotterdam is apetros op haar groene loper, die, volgens de stad een ontdekkingsreis is naar haar groene ziel. Rotterdam is groener dan je denkt, lees ik op de website Buurtbruis, ‘alleen weten mensen niet waar ze moet zijn voor leuk groen’.
Om haar bevolking te besmetten met het groene virus, geeft de Co2-stad zelfs klimaatadaptatiesubsidie voor wie inheemse planten, kruiden, heesters, struiken en bomen aan de stad toevoegt. Voor iedere toegevoegde vierkante meter groen, krijg je al 10 euro subsidie per vierkante meter. De beplanting is ingedeeld in drie groepen. Iedere groep heeft hierbij een eigen hoogte van de subsidie.

1. Planten en kruiden: 1 euro per inheemse (vaste) plant of kruid.
2. Heesters en struiken: 2 euro per inheemse heester of struik.
3. Bomen: 10 euro per inheemse boom.

Stikstofkerkhof

Vorige de week was ik op de Veluwe. De groene schatkamer van Nederland, wordt wel gezegd. Wij logeerden een paar dagen in Droompark De Zanding om precies te zijn. Was dat schrikken. Aan het droompark mankeerde weinig, maar aan de Veluwe des te meer. Nauwelijks sporen van leven. Een levend kerkhof van grove dennen en vale grasvlakten. Twee kevers gezien. Ze lagen op hun rug, de strijd gestaakt. Het schijnt allemaal de schuld van de stikstof te zijn. Toen het ging schemeren zagen we in in boomtop een uilskuiken. Zijn klagelijke zang moest wel op honger duiden.

Tegeltax

Ik ben niet voor groene consumentensubsidies. Ik ben voor verhardingsbelasting: de tegeltax, zoals al eerder eens is voorgesteld. Zo’n belasting stoelt op een eenvoudig principe: hoe meer steen je in je tuin hebt liggen, hoe meer je als burger betaalt. Met de opbrengsten kunnen we serieus werk maken om Nederlands grootste Nationale Park te reanimeren, zodat we niet alleen groen vandaag hebben in onze steden, maar ook groen morgen in de driehoek Apeldoorn-Ede-Arnhem.

Walter Landesbergen is redacteur van de Bloemenkrant en eigenaar van GroenVandaag, het bloemen en planten nieuwsplatform voor de consument.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant