De gebroeders Ravensbergen (broers en neven) gezamenlijk in hun geliefde lelies.
De gebroeders Ravensbergen (broers en neven) gezamenlijk in hun geliefde lelies.

Gekke soorten brengen Lelie in het nieuws

Algemeen Growers pride

Hoewel de lelieteelt van Lilies of Life zich bijna geheel op de LA-lelies richt brengt een bijzonder assortiment wat extra reuring. De aparte soortjes van Lily Company waarvan zij er een aantal telen brengen de lelie regelmatig in het nieuws.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Onze gekkigheid” noemt Jaap Ravensbergen hun Lily Company soortjes liefkozend. Samen met zijn broer, neef en achterneef runt hij het familiebedrijf Lilies of Life, voorheen Gebr. Ravensbergen, aan de Kloosterschuur in Rijnsburg. “Vanaf 1931 bestaat het bedrijf en vanaf 1933 heeft het al een veilingnummer. Inmiddels heeft de generatie boven ons Lilies of Life overgedragen, maar nog altijd vinden ze het leuk om wekelijks een paar uurtjes mee te helpen. We hebben 4,5 hectare glas voor de teelt van LA-lelies in een mooi kleurenpalet dat reikt van rood, geel, wit, oranje tot roze. Naast nog wat soortjes van andere leveranciers zorgen de soortjes van Lily Company ervoor dat we ook wat aparts te verkopen hebben.”

Belangrijk

“Deze soortjes zijn belangrijk voor Lilies of Life, want op basis daarvan komen klanten bij ons binnen die we anders zouden missen. Van Lily Company hebben we leuke soortjes zoals lelies met een donker hartje, zonder stuifmeel en een klein hangend bloemetje. Dit begon zo’n twaalf jaar geleden. Hiervoor hebben we het hele tuinlelie assortiment van Lily Company doorgespit. Daar heb je wel even voor nodig want ze hebben meer dan 300 soortjes. Na wat proefjes hebben we een aantal soortjes aan ons assortiment toegevoegd. Echt harstikke leuk. Vooral als je merkt dat dit assortiment via de social media door de bloemist wordt opgepikt, omdat je ook wat anders in huis hebt dan LA-lelies. Deze toegevoegde waarde vanuit Lily Company is iets waar we blij mee zijn.”

Afspraak

“Met Paul van Egmond van Lily Company hebben we de afspraak dat als zij soorten exclusief bij ons aanbieden hij deze niet aan andere kwekers verkoopt. Dit werkt prima, want om te investeren in bijzondere lelies geef je toch extra geld uit. Soms past een soortje ons niet en probeert GIA Flowers het nog eens. Die hebben ook iets speciaals met de bijzondere soortjes van Lily Company. Gekkigheid is dus een bijzonder aspect binnen ons bedrijf. Vooral als je merkt dat mensen online ook graag iets kiezen met een spikkeltje. Met een massa productie van 99% LA-lelies verdienen we een prima een snee brood, maar juist die bijzondere soortjes brengen lelie in het nieuws en dat is iets wat we allemaal graag willen. Vooral nu het bruidswerk op zijn gat ligt en de begrafenissen vanwege de coronaregels sober.

Bijzonder

De Nederlandse consument maakt het thuis wel gezellig met bloemen op tafel of stuurt bloemen, maar het idee dat vanaf juni weer wat meer mogelijk is vanaf 50 mensen doet weer plannen. Hier en daar zal het nog wel tegenvallen, maar als we elkaar helpen komt het allemaal weer op zijn pootjes terecht.”

“Voor mij persoonlijk is de lelie een bijzondere bloem. Op de vaas is hij voortdurend in beweging en hij toont veel kleur. Met drie takken heb je al een volle vaas en dat is niet vergelijkbaar met andere producten. Ook de houdbaarheid is goed. Daarnaast ben ik blij met de populariteit van de plukboeketten waarin de lelie centraal wordt gesteld. Zo ziet iedereen wat een prachtige bloem de lelie is.”

Bijzondere soorten

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant