Om zo verliefd op te worden.
Om zo verliefd op te worden.

Veelzijdige Alstroemeria gaat goed

Algemeen Growers pride

Ten opzichte van de eerste kwartaaldip vorig jaar heeft alstroemeria dit jaar het eerste kwartaal heel wat beter afgesloten: qua aantallen vergelijkbaar met 2019 en met een gemiddelde prijs die zo’n 25% hoger lag. Als deze trend doorzet stevent alstroemeria af op een prima jaar.

Karolien Tesselaar van Tesselaar Alstroemeria uit Luttelgeest beaamt dit en zegt dat het goed gaat met alstroemeria. Precies voor de coronacrisis nam zij van Niels Tesselaar het voorzitterschap over van de Royal FloraHolland productcommissie (FPC) Alstroemeria. “Als voorzitter van de promotiewerkgroep was ik toen in de vergadering aanwezig om het nieuwe promotieplan toe te lichten. Niels gaf aan toch echt te stoppen, maar er stond geen nieuwe voorzitter op. Op weg naar huis belde ik mijn man Rick en gaf ik aan of jij doet het of ik. Het is gewoon te belangrijk dat alstroemeria een volwaardige FPC blijft en dat je vanuit je eigen productgroep kunt spreken. Zo werd ik voorzitter. Alleen voor korte duur, want eind december ben ik in de Ledenraad gekozen en mag ik geen FPC-voorzitter meer zijn. Zo zijn de regels. Maar Rick heeft tijdens de afgelopen vergadering het FPC-voorzitterschap van mij overgenomen. Alles loopt dus gewoon door.”

Top 10 snijbloemen

“De productgroep telt nog negen alstroemeria kwekers met productie in Nederland”, zegt Karolien. “Gezamenlijk zijn ze goed voor 45 hectare, maar door innovatieve teelttechnieken en een vernieuwd assortiment zijn de productie aantallen hoog. Alstroemeria geeft hiermee invulling aan de top 10 snijbloemen van Royal FloraHolland. Laatst las ik in een marktonderzoek van 20 jaar terug en waarin men sprak over waaibomenhout en dat moest worden afgewacht wat je kreeg. Dat is tegenwoordig het tegenovergestelde. De veredelaars hebben voor krachtige soorten gezorgd en de kwaliteitstandaard is ontzettend hoog. Het is nu finetunen en het verbeteren van een stukje virusresistentie. Anno 2021 staat er een prachtig assortiment dat jaarrond geteeld wordt en zich vertaalt in een goede afzet.”

FPC’s

De herontwikkeling van de FPC’s zegt Karolien is positief uitgepakt. “Het belang van de FPC’s wordt door Royal FloraHolland gezien, waardoor ook operationele vragen weer bij de FPC’s liggen. Je merkt in de gezamenlijke overleggen van FPC-voorzitters veel overlappende belangen. Dit zorgt voor een klankbord richting veilingdirectie. Eveneens zijn we blij dat we weer sponsors hebben voor de verbinding productie en bedrijven. Op het gebied van duurzaamheid scoort alstroemeria hoog omdat het een van de meest duurzame teelten is. Alle kwekers hebben minimaal MPS-A. De combinatie fulfilment, klokvoorverkoop en Floriday zorgt ervoor dat de distributie sneller gaat. Hierdoor worden meer kleine klanten bereikt.” Echtgenoot en voorzitter Rick Tesselaar geeft nog graag een boodschap mee. “Alstroemeria heeft laten zien in het basisassortiment thuis te horen. Dankzij fulfilment en klokvoorverkoop wordt het kooppubliek steeds groter en directer. Dat belooft een rooskleurige toekomst voor alstroemeria.”

In een boeket maar ook als monoboeket voortreffelijk.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant