Logo bloemenkrant.nl
Foto: ten have plants

Ten Have Plant, 100 jaar samen groeien

Eigenlijk was het vorig jaar al zover: het 100 jarig bestaan van Ten Have Plant, een van de oudste potplantenkwekerijen uit het Westland. Door de omstandigheden is het feest uitgesteld maar dit jaar komt het ervan: Ten Have Plant viert ‘100 jaar samen groeien’.

Het bedrijf is na de Eerste Wereldoorlog in Honselersdijk opgestart door opa Anton Ten Have die vanuit Overijssel naar Honselersdijk kwam om groenten, fruit en Cyclamen te telen. De potplanten werden in handgemaakte terracotta potten opgekweekt en met de schuit naar de veiling in Honselersdijk, toen nog CCWS, vervoerd.
In de jaren 70 namen de tweelingbroers Ton en Theo het bedrijf over. Zij specialiseerden zich in de teelt van Cyclamen en het veredelen en vermeerderen van Campanula. Dat laatste kwam door een zakje zaad dat uit Japan werd aangeboden. Het werd een succesvolle teelt omdat de broers de teelt echt in de vingers kregen.
In 1997 namen de broers en neef Rob, Vincent en Dion ten Have het bedrijf van de vaders over. Cyclamen en Campanula zijn het specialisme van de ondernemers gebleven, want er is door de jaren heen veel kennis en vakmanschap opgebouwd. Niet voor niets is Ten Have Plant ‘dé Campanula- en Cyclamenspecialist’.

Campanula
Het bedrijf is de laatste jaren uitgegroeid tot een moderne onderneming waar met een teeltoppervlakte van 4 hectare in het voorjaar ruim 2,5 miljoen Campanula Portenslagiana en Isophylla worden geteeld en in het najaar ruim 500.000 Cyclamen Picasso. ‘We zijn een echt familiebedrijf want ook de vaders werken af en toe nog mee. Door de goede taakverdeling kunnen we excelleren op alle ondernemersaspecten. Maar we zijn ervan overtuigd dat we dat alleen kunnen doen door samen te werken’, meent Rob ten Have. ‘Dat hebben we geleerd van onze ouders. Samen met een topteam aan mensen werken we aan energiezuinige, duurzaam en efficiënt geteelde producten. We hebben geïnvesteerd in kennis, samenwerking en techniek. Met de medewerkers, met collegatelers in Decorum, met onze handelspartners en met de toeleveranciers zijn we door de jaren heen gegroeid. Dát vieren we met elkaar’.

Foto: van links naar rechts: Rob, Dion, Vincent, Theo en Ton ten Have.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden