Gerbera's in prachtige kleuren.
Gerbera's in prachtige kleuren.

Gerbera jaarrond een vrolijke noot

Algemeen Growers pride

Voor een vrolijke noot in het bloemenassortiment is Gerbera jaarrond aanwezig, zowel in het bloemenschap bij de retailers als bij de bloemist. Aanvoerregulatie zorgde ervoor dat de markt niet werd overvoerd.

“Ondanks de Covid-19 beperkingen heeft Gerbera een redelijk jaar achter de rug” stelt Ferry Haring, Royal FloraHolland productmanager Gerbera. “Uiteraard is dit wel kweker afhankelijk. Maar ook heeft het toepassen van aanvoerregulatie voor de klok ervoor gezorgd dat de markt niet is overvoerd.
Anderzijds hebben we steeds goed contact kunnen houden met de kwekers en konden we hen blijven bezoeken. Dit was mogelijk door dit goed met de kwekers af te stemmen en waar nodig afstand te houden en een mondkapje te dragen.”

Gewild boeketproduct

“De prijsvorming is tot nu toe prima geweest. Gerbera is hier in het voordeel doordat het een gewild boeketproduct is dat alle kleuren in huis heeft. Mede doordat de import van rozen iets achterbleef heeft Gerbera een prima eerste kwartaal beleefd. We verwachten wel dat gedurende het jaar vraag en aanbod zullen nivelleren doordat het normale leven weer gaat beginnen.”

Weinig negatieve effecten

“Ten koste van de klokverkopen nemen de directe verkopen toe” vervolgt Ferry Haring. “Aan de andere kant zien we wel dat de klok voorverkoop langzaam toeneemt.
De grootste markt in de afzet van Gerbera’s wordt nog steeds ingevuld door de groothandel en bloemist, met als grootste exportlanden Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. En wat we niet hadden verwacht, is dat de Brexit op de vermarkting in het Verenigd Koninkrijk tot nu toe weinig negatieve effecten laat zien.”

Belangrijkste kleuren

Het kleurenpalet van Gerbera is breed en toont nuanceverschillen in de groot- en kleinbloemige varianten. Zo worden bij de kleinbloemige varianten volgens Ferry Haring de belangrijkste kleuren ingevuld door roze, oranje, rood, geel, wit en gemengd.
“Bij de grootbloemige Gerbera’s loopt deze volgorde van gemengd naar roze, oranje, rood en wit. Met de introductie van aparte vormen zoals gefranjerd of gedraaid is men voorzichtig. Immers, de markt kan niet veel hebben. Wel zien we dat de aparte vormen steeds meer verschijnen in de supermarktboeketten.”

Steeds verleidelijker

“Prijstechnisch gezien kan Gerbera de concurrentie goed aan en heeft het steeds meer te bieden. Daarnaast is de kwaliteit gewoon goed, waardoor het voor de handel steeds verleidelijker is een Gerbera mee te nemen in een boeket. Zeker wanneer de bloemen duur zijn. Nieuwe ontwikkelingen op het gebied van trends en toegevoegde waarde zijn kweker afhankelijk. Wel is het zo dat de bekende kwekers hier erg inventief mee bezig zijn.”

Vakbijeenkomsten

Op het gebied van productdagen of vakbijeenkomsten is er op dit moment nog niet veel te melden. “Daarvoor is het nog te vroeg. Hiervoor is het afgelopen jaar wel een succesvolle digitale oplossing gevonden, maar uiteindelijk wil iedereen toch graag weer gewoon een fysieke bijeenkomst.”

Ferry Haring van Royal FloraHolland.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant