Logo bloemenkrant.nl
vcb bleiswijk floraholland nancy bierman

1/204.5640
Canon EOS 5D
vcb bleiswijk floraholland nancy bierman 1/204.5640 Canon EOS 5D (Foto: Gerard-Jan Vlekke)

ABN-AMRO: Ook de sierteelt ontkomt niet aan maatschappelijk debat

De sierteeltsector heeft een tumultueus jaar gehad en het tumult is nog niet voorbij. Dit jaar heeft de sector te lijden onder beperkte verkoop via tuincentra en winkels, maar worden wel hogere onlineverkopen geboekt. ABN AMRO merkt dat door de coronacrisis de interesse voor bloemen en planten is toegenomen. Mensen willen zich in hun tuin en huis omringen door natuur. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt bovendien dat planten het welzijn in huizen, steden en kantoren verhoogt. De toegenomen interesse voor groen en de bevestiging vanuit de wetenschap is een gunstige ontwikkeling voor de sierteeltsector.

Keurmerk
Minder gunstig voor de sierteeltsector is de maatschappelijke discussie over de verdeling van schaarse middelen, zoals grond, water, ruimte en energie. De discussie speelt nu nog vooral bij voedsel, maar ABN AMRO verwacht dat de discussie zich ook gaat afspelen in de sierteeltsector. Het is daarom belangrijk dat de sector consumenten duidelijk maakt dat er al volop gewerkt wordt aan verduurzaming. Consumenten kunnen nu al kiezen voor MPS-gecertificeerde bloemenwinkels, en bij de aankoop van planten selecteren op basis van een ‘on the way to planet proof-label’. Helaas zijn deze keurmerken nog onvoldoende zichtbaar en is versnelling nodig. ABN AMRO verwacht dat over tien jaar 30 procent van de sierteeltproducten een consumentenkeurmerk heeft.

Duurzame productie
Om relevant te blijven is het daarnaast nodig om verder te kijken dan enkel het verduurzamen van de sierteeltproducten zelf en te werken aan een duurzame productie. Restmateriaal op basis van planten en bloemen kan dienen als waardevolle grondstof voor de industrie. Hierbij valt te denken aan hoogwaardige plantaardige stoffen voor de farmacie en vezels voor verpakkingsmateriaal, isolatie en kleding. ABN AMRO verwacht dat het mogelijk zou moeten zijn om in 2030 vijf procent van de totale omzet uit de extra opbrengsten van restmateriaal te halen.
Door actief een rol te spelen in de circulaire economie, de consument helder te informeren over de duurzaamheid van de producten en het promoten van de toename van welzijn in steden en kantoren door meer groen, kan de sierteeltsector zijn positie behouden.

Het rapport VISIE OP SIERTEELT is te downloaden op de site van ABN AMRO

Samenvattend

• Maatschappelijke discussie over verdeling schaarse middelen, zoals grond, energie en water raakt ook de sierteeltsector.
• ABN AMRO verwacht dat over tien jaar een derde van de sierteeltproducten een consumentenkeurmerk heeft om duurzaamheid aan te tonen.
• Sierteelt kan een belangrijke rol in de circulaire economie spelen. Zo kan van gewasresten isolatiemateriaal of kleding gemaakt worden.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden