Tuincentra worden nu ook geraakt door corona
Logo bloemenkrant.nl
Foto: bk

Tuincentra worden nu ook geraakt door corona

In het bijzondere Coronajaar 2020 realiseerde de tuinbranche zijn hoogste omzet ooit. De jaaromzet kwam uit op 1,95 miljard euro, ruim 19% hoger dan die van 2019 op basis van de Tuinmonitor van Tuinbranche Nederland, samengesteld door GfK. Gunstig voorjaarsweer en reisbeperkingen hadden meer invloed dan de beperkende maatregelen voor winkelbezoekers.

“We waren hier erg blij mee zijn, zeker gezien de omzetschades in andere branches maar helaas is die omzet de eerste maanden van dit jaar wel verdampt omdat we van 15 december tot half  maart nagenoeg dicht waren ”, zegt Brenda Horstra, adjunct directeur van Tuinbranche Nederland.

Na fietsenwinkels en bouwmarkten kende de tuinbranche de sterkste omzetstijging. In 2018 en 2019 groeide de omzet ook flink. Vorig jaar stuwde de lenteperiode de omzet naar het record. Droog, zonnig voorjaarsweer en reisbeperkingen wegens corona lokten forse investeringen in tuinbenodigdheden uit. Fysieke winkels spelen een voorname rol, zo maken de cijfers helder. De omzet viel vanaf 15 december 2020 vervolgens vrijwel stil bij winkelsluitingen tijdens de ‘harde lockdown’.
Horstra: “De cijfers over 2020 hebben geen voorspellende waarde voor 2021. De zeer beperkte omzetten (-75 tot –90% tov normaal) die met click & collect en gedeeltelijke openstelling met twee klanten per winkel tot half maart behaald werden, hebben de mooie cijfers van 2020 meer dan verdampt. ”

De tuincentra namen diverse maatregelen om veilig winkelen in coronatijd mogelijk te maken. Advies was en is om van tevoren een boodschappenlijstje op te stellen en in de winkel gericht aankopen te doen. Mensen willen hun huis en tuin gerieflijk inrichten omdat activiteiten buitenshuis beperkt zijn. Door de coronamaatregelen kwamen er minder kopers in de winkels, maar de klanten die wel kwamen besteedden gemiddeld hogere bedragen.


Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden