Logo bloemenkrant.nl
Foto: Melinda-lou v/d Linden
Column

Lastig

Er staat ons heel wat te wachten als de invloed van het, als tweede partij gekozen, D66 groot wordt op het beleid en alle maatregelen om Nederland wereldwijd voor de klimaatmuziek uit te laten lopen.

Demissionair minister Carola Schouten van Landbouw (op haar bordje kwam ook het Stikstofdossier) vond knelpunten als ODE ‘lastig’ in de Bloemenkrant, maar schoof die hete aardappel door naar het volgende kabinet. Kennelijk denkt zij daarvan geen deel uit te maken, want dan moet zij meebeslissen over een der meest onrechtvaardige vormen van belastingheffing. Ik zie nog een van de eerste telers die in een ‘kas zonder gas’ zijn brood verdiende, maar wegens de zware heffingsdruk op elektriciteit overwoog maar weer terug te gaan naar de fossiele brandstof. En Rob Baan, eigenaar van Koppert Cress, is woedend. Logisch.
Wat de voorop lopende producenten in de tuinbouw met elkaar gemeen hebben, is dat zij miljoenen investeerden in klimaatneutraliteit en daarvoor werden beloond met belastingdwang. Omdat zij de overheid geloofden. Onzin, want de toeslagenaffaire bewees dat men zich aan dat geloof nooit moet overgeven. Noch aan politici die geacht worden die overheid te runnen en eenmaal per vier jaar royaal met beloften strooien. Zeker is dat men er met wind-, zonne- en de voor ontbossing en heel veel extra CO2-uitstoot zorgende biomassa niet komt. Schouten sprak mistig over financiële prikkels die bedrijfsleven en burgers ‘de goede kant’ op moeten duwen. Mist die men van politici gewend is.

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden