Directie Royal FloraHolland, David van Mechelen en Steven van Schilfgaarde.
Directie Royal FloraHolland, David van Mechelen en Steven van Schilfgaarde.

Trouw aan de strategie

Algemeen Bloemen in Beweging

Wie wil weten hoe de stand van zaken is rond de enquête, de petitie, Floriday, Floriway, showcase Eelde, certificering en het landelijk veilen, wordt vanuit de coöperatie niet veel wijzer gemaakt. Het veilbedrijf is weinig scheutig over de voortgang op deze dossiers. Inhoudelijke mededelingen blijven nagenoeg uit.

Door Walter Landesbergen

Wat je uit de officiële, publiekelijk gemaakte, berichten wel kan opmaken is dat Royal FloraHolland onvoorwaardelijk trouw blijft aan haar strategie. Juist waar de Autoriteit Consument & Markt extern en de Noodrem petitie-ondertekenaars intern hun vraagtekens hebben.

ACM

‘Royal FloraHolland heeft kennisgenomen van de conclusie, zal de terugkoppeling van de ACM bestuderen en de vervolgstappen bepalen. De ambitie en de plannen van Royal FloraHolland op het gebied van vervoer en logistiek blijven onveranderd’, zo is de reactie op het nadere onderzoek van de ACM inzake Floriway.

Petitie

“Los van het formele proces, pakken we de handschoen sowieso informeel op. We gaan met de Ledenraad ophalen wat er leeft bij de groep ondertekenaars van de petitie’, zegt Marcel van Tol, voorzitter van de ledenraad over de petitie.

Beide reacties zijn te lezen op de site van RFH. De reacties zijn interessant, omdat die expliciet en impliciet blootleggen dat de directie, gesteund door de RVC van Royal FloraHolland niet van plan is af te wijken van de uitgezette koers. Een alternatief is en wordt niet overwogen, zo lijkt het.

Dat wordt bevestigd door CEO Van Schilfgaarde in zijn interne blog Stevens week #139. Over Floriway zegt hij onder andere: “Daarnaast versterkt Floriway onze positie in directe stromen en direct daaraan gekoppeld de noodzaak van een nieuw verdienmodel voor RFH.”
En over de petitie: “De strategie staat niet ter discussie. We gaan door met de implementatie en nemen daar alle relevante input en feedback in mee. Vanuit die coöperatieve gedachte, met ambitie en vertrouwen, werken we zo aan het toekomstbestendig maken van onze sector.”

Onwrikbaar

Vanuit RFH-optiek is het daarom verklaarbaar waarom de dingen gebeuren, zoals ze gebeuren. Er wordt door het veilbedrijf veel gesproken; met FloraFutura, met FloriNee, met de groep Eelde, met vertegenwoordigers van de groep kwekers tegen verplichte certificering, met De VGB… iedereen mag aan tafel. Precies zoals Van Schilfgaarde beweert. Maar wel met de kanttekening dat de uitkomst van de dialoog onwrikbaar vast staat. FloraHolland luistert voor de vorm en acht input relevant als het ondersteunend is aan haar strategische uitgangspunten. Die vooringenomenheid heeft inmiddels de onvrede weer nieuw leven ingeblazen.

Formeel

Niet vertrouwend op een open dialoog heeft de werkgroep FloriNee er eerder voor gekozen met haar petitie de formele weg te bewandelen. Het verzoekschrift voor het verrichten van audits naar het reilen en zeilen van de coöperatie is via een advocatenkantoor bij de ledenraad van RFH ingediend.

De ledenraad heeft inmiddels even formeel gereageerd door een notaris en advocaat de procedure te laten beoordelen op rechtsgeldigheid. Dat blijkt het geval. Hiermee is de informele route geblokkeerd. Het is nu aan de ledenraad om over te gaan tot het besluiten tot het laten uitvoeren van een externe audit met betrekking tot Floriday, certificering en het handelen van de directie.

_____________________________

In de petitie “De Noodrem” wordt gevraagd om vraagt om een onderzoek door externen op deze drie punten:


1. Floriday
a: Opzet, kwaliteit en borging van het Floriday platform.
b. Financiering, afschrijving en toekomstige kosten begroting van het platform.
c. De noodzaak tot het uit-faseren van Connect EAB voor de directe handel.


2. Verplichte certificering

3. Directie
Of de directie van FloraHolland dagelijks voldoet aan en handelt volgens de statuten van FloraHolland en in het bijzonder artikel 3 van de statuten van FloraHolland.

_____________________________


Voort

Inmiddels gaat de strategische versnelling onverminderd door en wordt het veilsysteem meer en meer onderworpen aan de logistiek. Deze switch van efficiëntie naar effectiviteit zal volgens vele bloemen en plantenvakmensen leiden tot onherstelbare schade.
Als de audits er komen moet RFH met de billen bloot, als audits worden geweigerd staat RFH in zijn hemd en is het hek waarschijnlijk van de dam. De sector is onderweg naar een nieuw ‘hoogtepunt’.

Alternatief

Inmiddels hebben vertegenwoordigers vanuit de kwekers en handel de handen in een geslagen om wel een alternatieve strategie voor de coöperatie op papier te zetten, inclusief een haalbaarheidsanalyse. Op korte termijn zal de sector daarvan op de hoogte gebracht worden.

Spannend

Het worden weer spannende weken. Kan de directie van RFH zich starheid blijven permitteren of wordt ze teruggefloten door de ACM, de leden of door een alternatieve strategie? Of alle drie.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant