Afbeelding
Foto: wur

Zebra’s met hightech sensoren...

Algemeen Column

Het is nog niet zo lang geleden dat ik een presentatie mocht aanhoren van Martine van Zijll Langhout. Martine vertelde over haar werk als wildlife dierenarts. Wat een stoer mens en wat een roeping, ze wist al van klein kind af dat ze dierenarts wilde worden en heeft haar droom gerealiseerd.

Ga er maar aanstaan om oog in oog met een neushoorn leeuw of een olifant te staan zonder dat iemand je kan helpen als het fout gaat, je moet het maar durven. Ik heb mateloos respect voor het werk wat zij heeft gedaan op het gebied van het behoud van het regenwoud en wilde dieren. Als mens kunnen wij nog heel veel leren van de natuur. Ook in de natuur worden er veel fouten gemaakt. Maar om te overleven is het essentieel om snel te schakelen en vooral te leren van je fouten om vervolgens weer door te gaan. Als jagen niet gaat, heeft een dier in de wildernis soms nog dagenlang honger. Het zijn dit soort dingen die motivatie geven om het de volgende keer beter te doen.
Voor mensen geldt hetzelfde, alleen wij merken hier niets meer van. We zitten hier behoorlijk in onze comfortzone. Maar voor een wild dier is het van levensbelang om talenten en vaardigheden te ontwikkelen. Om in het wild te kunnen overleven is een gezond en fit lichaam het belangrijkste. Wat dat betreft kunnen wij mensen nog heel veel leren van wilde dieren. Wat ik heb opgepikt, is dat je met doorzetten en blijven proberen je heel ver kunt komen en dat je dingen soms moet accepteren zoals ze zijn en er niet in blijven hangen. Inmiddels werkt Martine van Zijll Langhout als dierenarts voor ARTIS en Stichting Aap. Ze schreef het boek ‘Overleven, Wat de wilde dieren mij leerden in het wild” wat mij betreft een aanrader.

Wereldwijd
Tijdens de presentatie vertelde ze dat stropen in Zuid-Afrika een groot probleem is. Zwaarbewapende stropers gefinancierd door criminele netwerken, die ook geld verdienen met drugs- en mensenhandel, schieten natuurparken nagenoeg leeg. In 1910 waren er wereldwijd nog minder dan vijftig zuidelijke witte neushoorns in leven. Met veel bescherming waren er na honderd jaar weer ruim 18.000. Nu is er weer een enorme terugslag. Het aantal witte neushoorns in het Kruger Natuurpark is in het afgelopen decennium gedaald met 65 procent en de zwarte neushoorn met 35 procent. Een onderdeel van het werk wat ze deed was dan ook het vangen en verplaatsen van neushoorns naar veiligere gebieden om ze tegen stropers te beschermen. Ook ontdeed ze vele exemplaren van hun majestueuze hoorn. Zonder kostbare hoorn lopen ze veel minder gevaar geschoten te worden. Aan de hoorn van de neushoorn worden magische en genezende krachten toegekend. In feite bestaat de hoorn uit niet anders dan keratine. Het is hetzelfde als een menselijke nagel of haar. In Zuidoost-Aziatische landen is gemalen neushoornpoeder opgelost in warm water een traditioneel geneesmiddel tegen onder meer koorts, reuma en jicht. In de traditionele Chinese geneeskunde wordt het voorgeschreven als middel tegen koorts en nog meer kwaaltjes. Nagelbijten heeft dus hetzelfde effect.

Stropen
Het doet mij dan ook heel veel plezier Martine te kunnen melden dat wetenschappers van Wageningen University & Research een hightech waarschuwingssysteem voor stroperij hebben ontwikkeld.

zie: https://www.wur.nl/nl/nieuws-wur/Show-7/show-home/Zebras-met-hightech-sensoren-waarschuwen-voor-neushoornstroperij.htm

 Door prooidieren als zebra’s, gnoes en antilopen uit te rusten met sensoren, worden verdachte veranderingen in hun bewegingen waargenomen. Algoritmes herkennen vervolgens of dit gedrag mogelijk veroorzaakt wordt door stropers. Deze technologie kan een doorbraak betekenen in de strijd tegen stroperij. Het zou een einde kunnen betekenen aan deze een enorm lucratieve industrie die moeilijk te stoppen is.

Sensoren
In Welgevonden Game Reserve in Zuid-Afrika hebben de onderzoekers 135 prooidieren (zebra’s, wildebeest, impala en eland) voorzien van een halsband met GPS en sensoren die draadloos data doorsturen naar een server in Europa. Vervolgens hebben de onderzoekers verschillende simulaties gedaan zoals het binnendringen van stropers te voet, in een auto of allebei. Het gedrag van de dieren bleek de aanwezigheid van stropers te verraden. Dieren in de buurt van de zogenaamde stropers lieten abnormale bewegingspatronen zien, zoals vluchtgedrag of veranderingen in de bewegingen van de kudde. Dit betekent dat prooidieren, die overal het algemeen zelf geen doelwit zijn van stroperij kunnen waarschuwen voor stropers. De dieren vormen met elkaar een realtime waarschuwingssysteem. Dat onderzoekers niet de prooidieren zoals de neushoorns of olifanten van een zender hebben voorzien heeft is om te voorkomen dat de locaties van deze doelsoorten bekend worden als het systeem gehackt zou worden. Het waarschuwingssysteem kan substantiële informatie leveren aan bijvoorbeeld parkwachters, die tijdig kunnen ingrijpen. Of deze wijze van werken een oplossing is het een oplossing is zal moeten blijken. Uiteindelijk zal de vraag naar neushoornhoorn en de corruptie, dat het smokkelen faciliteert, moeten afnemen.

Jan Willem de Vries
Wageningen University & ResearchBusiness Unit Glastuinbouw


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant