Michel Verbeek, Royal FloraHolland productmanager
Michel Verbeek, Royal FloraHolland productmanager Foto: Foto Guido

Voorzichtig opstarten Hydrangea seizoen

Algemeen Growers pride

Hydrangeakwekers zijn voorzichtig met het opstarten van het seizoen. De lockdown en het feit dat veel vakwinkels in Europa gesloten zijn zijn hier de oorzaak van. “Toch zijn de eerste zes weken van 2021 nog niet eens zo slecht verlopen in vergelijking met 2020”, zegt Michel Verbeek, Royal FloraHolland productmanager van dit prachtige product.”

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Toch zijn de eerste zes weken van 2021 nog niet eens zo slecht verlopen in vergelijking met 2020”, zegt Michel Verbeek, Royal FloraHolland productmanager van dit prachtige product. “De aanvoer lag 7,5% lager en de prijs steeg met enkele procenten. Van de zachte wintermaanden die gevolgd werden door het onverwacht koude weer had Hydrangea weinig hinder. Voor de bloeiperiode gaan ze altijd eerst een aantal weken in de koelcel. Kwekers kunnen daardoor per partij een beetje sturen met wat ze in de kas plaatsen.”
Ondanks de lockdown mogen vakwinkels, vaak wel met beperking, in veel landen toch bloemen en planten verkopen. De eerste drukte rond Hydrangea start in week 7/8 met de supermarktacties. De vakhandel volgt richting Pasen en Moederdag. “Verdere seizoenuitbreiding is niet mogelijk omdat kamer- en tuin Hydrangea in november en december niet voor de veilingklokken mogen worden aangevoerd. En in januari is er weinig consumentenvraag.

Tuinplanten

Wel wordt de productie steeds meer verlegd naar de tuinplanten. Zo kwamen in 2020 de tuinplanten = P17 iets boven de kamerplantenomzet uit. Ten opzichte van 2014 is dit een grote verschuiving: van 27% tuin en 73% kamer naar inmiddels 51% tuin en 49% kamer Hydrangea. Onder invloed van de grotere direct vraag daalde het klokaandeel licht naar 22%. Het marktaandeel van kamer-en tuin Hydrangea is bij planten totaal van Royal FloraHolland 2%. De prijs steeg met 8,4%.”

Grotere tuinvraag

De belangrijkste ontwikkelingen waren de 4,5% omzetdaling in 2020 ten opzichte van 2019. “Met name de aanvoer daalde in 2020, maar overall steeg de prijs flink grotendeels door de tuinplanten. De vraag hiernaar was het hele jaar zeer groot, waardoor vooral de daghandel groeide in prijs. De kamerplanten hadden het meeste te lijden in de coronaweken 12-14/15. Na de eerste coronaschok herstelden in week 15 ook de kamerplanten. Zowel voor binnen als buiten was Hydrangea gewild. Waarschijnlijk omdat veel meer mensen het in huis en tuin gezellig maakten. ”

Duurzaamheid

“Duurzaamheid en certificering hebben de meeste Hydrageakwekers goed op orde. Waar kwekers nog niet op koers liggen kunnen wij hen vanuit Royal FloraHolland natuurlijk ondersteunen. Toch blijft dit vooral de verantwoording van kwekers zelf. Door voorwaarden te stellen, zoals de veiling doet, geef je een signaal naar buiten toe dat de sector duurzaamheid zeer serieus neemt. Uiteindelijk vragen de grote eindklanten duurzaamheidgaranties. Je kunt je het nauwelijks nog permitteren hier niet op te acteren. Tegelijkertijd is het voor, met alle respect, kleinere kwekers wel veel wat op hen afkomt de laatste tijd. Er moet in een korte tijd zoveel veranderen. Wat zou kunnen helpen is samenwerking zoeken met een groep kwekers. Of kijken bij grotere kwekers wat zij op duurzaamheidsgebied doen. Minstens zo belangrijk voor het collectief is dat omtrent duurzaamheid de neuzen, van in dit geval de kamer-en tuin Hydrangeakwekers, dezelfde kant op staan.”



Fotobijschrift: Michel Verbeek, Royal FloraHolland productmanager Hydrangea.

Een kleurrijk beeld en prachtige producten.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant