Finale NWT TuinIdee 2016
Finale NWT TuinIdee 2016 Foto: JADIJFOTO

Groene Hotspots succesvol: bijna 50% meer bbl-leerlingen in de groenbranche

Algemeen

Het aantal bbl-leerlingen in de groenbranche is vorig jaar gestegen met 141, een stijging van bijna 50% ten opzichte van 2019. Dit blijkt uit cijfers van het fonds Colland Arbeidsmarkt van het aantal uitgekeerde bbl-subsidies.

Volgens sociale partners is deze stijging te verklaren uit het succes van de Groene Hotspots die op initiatief van VHG op verschillende plaatsen in Nederland zijn opgezet. Deze leveren onder andere een bijdrage aan betere doorstroom van het groene vmbo naar het groene mbo.
De stijging van 298 naar 439 leerlingen is voor de sector zeer welkom in een tijd waarin er grote vraag is naar geschoold personeel. Het komt echter niet als een complete verrassing: een aantal Groene Hotspots liet in het najaar van 2020 al een sterke stijging zien van het aantal inschrijvingen in de bbl-opleidingen.

Trots
“We zijn trots dat deze toename is gerealiseerd”, aldus Jeroen Zijlmans, beleidsadviseur Onderwijs en Arbeidsmarkt bij VHG. “Zeker omdat de instroom in het AOC-onderwijs al enige tijd dalende is. Het is een groot compliment voor al die ondernemers en docenten die binnen de hotspots laten zien hoe mooi en interessant ons vak is.”


VHG heeft de Groene Hotspots opgezet met het doel de samenwerking tussen onderwijs en bedrijfsleven te bevorderen. Ze worden mede mogelijk gemaakt door FNV Agrarisch Groen en CNV Vakmensen in samenwerking met het fonds Colland Arbeidsmarkt. Er zijn inmiddels negen Groene Hotspots waar scholen en bedrijven gezamenlijk vorm geven aan voorlichting en werving en aantrekkelijk groen onderwijs, zowel binnen het vmbo als het mbo. VHG heeft hierin een verbindende rol.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant