Logo bloemenkrant.nl
Foto: Melinda-lou v/d Linden
Column

Tijd

In de praktijk onmogelijk wat Eurocommissaris Frans Timmermans wil om stikstof terug te dringen.

Ik dacht er al zo over, maar blijk nu voorzitter Sjaak van der Tak van LTO Nederland goeddeels aan mijn zijde te hebben. Het stond bijna aan het einde van een lang verhaal over wat de oud-burgemeester allemaal had gedaan, in de Bloemenkrant opgetekend door 2 Dezign.
Dat ik daarmee had geopend (en in de kop gezegd), omdat het écht nieuws is, lijkt me een ander verhaal. Terwijl Timmermans’ miljardenbudget wegens de coronacrisis is gehalveerd, staat hij nog niet met twee benen op de grond, vindt Van der Tak. Die vraagt zich af of de glastuinbouw nou gewoon wordt gesloopt of een nieuwe – volgens mij bedenkelijke - fase ingaat. De sector is wegens regeldruk al verkleind en zo blijft van de toonaangevende positie op de wereldmarkt weinig over, klaagt hij. En de stikstofellende komt daar nog eens bij, wat eerder door brancheorganisatie Nefyto (gewasbescherming) werd geconstateerd.
Volgens de LTO-voorzitter moet in een handomdraai worden opgelost wat de overheid voorheen liet lopen. Timmermans’ haast nekt Nederland als land- en tuinbouwnatie. Maar daar hebben ze in Brussel maling aan en de Nederlandse politiek, met D66 in de voorhoede, lijkt daarin volledig mee te gaan. Geef ons tijd; waarom moeten we altijd het beste jongetje van de Europese klas zijn, vraagt Van der Tak zich af. Misschien om andere landen te laten lachen…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden