Afbeelding

Grijpt Flora Holland de reddingsboei?

Algemeen Bloemen in Beweging

Scoorde de Flora Futura enquête bijna 900 respondenten, de teller voor de petitie gaat over de 700. Je kan je niet voorstellen dat na deze initiatieven zaken in de sector blijven zoals ze nu zijn. Daarvoor is de betrokkenheid domweg te groot.

Door Walter Landesbergen

Niet alleen de kleine spelers hebben hun stem laten horen, ook de grote en de allergrootste. Onder druk is Royal FloraHolland inmiddels in beweging gekomen. Van hals-over-kop overleggen tot uitslaan van branden of snoeren van monden. Een officiële inhoudelijke reactie van Royal FloraHolland, bijvoorbeeld in de vorm van een sector breed verstuurd persbericht, laat nog op zich wachten en op de site van de coöperatie bestaat er geen enquête noch petitie.
Wat naar buiten komt is officieus. Een spasme van een organisatie die worstelt met de huidige problemen. De boodschap is aangekomen, de strekking geland, maar communicatief lijkt RFH met een mond vol tanden te staan. Een houding die niet past, als je bedenkt dat het veld eigenlijk de reddingsboei uitgooit.

Waarschijnlijk wederom uitstel Floriday

Van alle problemen waarmee Royal FloraHolland kampt, is Floriday in essentie klein. Er is immers genoeg draagvlak voor het platform. De kritische opmerkingen betreffen het ontbreken van noodzakelijke functionaliteiten in het gebouwde systeem. Floriday wordt vooral als een praktisch probleem ervaren. En praktische problemen zijn relatief eenvoudig op te lossen.

In dit geval een kwestie van techniek. Als die deugt, kan het platform ook rekenen op acceptatie. Het enige wat RFH moet doen, is de tijd nemen om het systeem op te leveren zoals het hoort, volledig functionerend. In de wandelgangen is al te horen dat Floriday wederom wordt uitgesteld en dat dit deze week bekend wordt gemaakt.

Ook met betrekking tot certificeren kan de kou uit de lucht als RFH meer meedenkt, zich verplaatst in de kritiek en het onrechtvaardigheidsgevoel bij een deel van haar leden weet te weg te nemen.
Praktische problemen zijn als blaffende honden. Ze trekken de aandacht, maar een goed baasje houdt ze in toom.

Floriway

Dat geldt niet voor Floriway. Hier is sprake van een principieel conflict. Hier blijft het niet bij blaffen en wordt er wel degelijk gebeten. Het verzet tegen Floriway heeft inmiddels juridische status. Van het aantal reeds ontvangen klachten kan de ACM een stapeltje maken.

Huishoudboekje

Royal FloraHolland grootste en meest serieuze probleem is het echter het huishoudboekje. Het veilen wordt noodlijdend. Maatregelen zoals tariefverhogingen & heffingen, verhuren en verkopen van vastgoed, zijn niet toereikend om het verder afbrokkelende verdienmodel in oude glorie te herstellen. De klok, de geldboom van weleer, brengt steeds minder in het laatje.

Klok

Dat is ernstig, want RFH heeft veel meer inkomsten uit klokomzet dan uit directe omzet. Maar het aandeel klokomzet daalt al jaren. In 2008 was het aandeel klok 65%; in 2014 49%; in 2020 39% en in 2025 naar verwachting 31%.
Die teruggang heeft een enorme impact, want de klok heeft behalve een veel hogere provisie ook kar-, partij- en transactieheffingen. Daarbij worden (veiling)karren en fust gebruikt, dus ook gehuurd. Er worden meters voor gebruikt et cetera.
En met een veel kleiner klok aandeel dalen de kosten niet evenredig mee. Je hebt nog steeds vrijwel alle mensen en ruimte nodig.
In de directe stromen is er vervolgens alleen het afrekentarief en worden vaak andere fusten gebruikt en Deense karren. En er gaan ook steeds meer directe stromen buiten RFH om. Producten direct van kweker naar klant en afrekeningen via alternatieve dienstverleners, zoals Ai2.
Dit alles heeft tot gevolg dat het huidige verdienmodel niet houdbaar is en grote verliezen gaat opleveren. Bezuinigen lukt al jaren niet als antwoord op deze ontwikkeling en openheid van zaken op dit punt wenst RFH niet te geven.

Handelsagent

RFH zoekt dus naar nieuwe inkomsten. Bijvoorbeeld Floriday en het handelsagentschap. Of dat oplossing is, is niet zeker. Opmerkelijk is wel dat met de herpositionering, verpakt als transitie, een cluster van beleidsmaatregelen naar binnen marcheert die door het veld nooit zijn vermoed. Men voelt zich onvolledig geïnformeerd (Floriday), gemanipuleerd (verplichte certificering), overvallen (Floriway) en voorgelogen (PSD2 als verplichting opgelegd door de Nederlandse Bank en wel per 1-1-2021).
Deze en andere zaken bleken een vruchtbare voedingsbodem voor enquête en petitie.

Gordiaanse knoop

Directie en management lijken nu verstrikt in een onontwarbare knoop die door eigen optreden steeds vaster komt te zitten. De leiding van RFH zou er daarom goed aan doen om de enquête en de petitie te zien als een uitgestoken hand, een reddingsboei.
Iedereen in de sector werkzaam wil immers dat de marktplaats blijft functioneren, is trots wat Nederland dankzij de coöperatie tot stand heeft gebracht. Met andere woorden: velen bieden hun diensten aan om te helpen de problemen het hoofd te bieden.
Nu is het de beurt aan RFH om haar hand uit te steken en die reddingsboei te grijpen. Dat kan door te luisteren, gelijkwaardigheid tussen veld en kantoor in ere te herstellen en door zich weer te gedragen als coöperatie. Want zonder veld houdt die op te bestaan.

RVC

Een ding bevreemdt, en dat is de rol van de Raad van Commissarissen. De hele sector is in beweging. Alles en iedereen vindt wel iets van alles. Maar de RVC van RFH blijft stil. Wat er intern gebeurt is onduidelijk, maar naar buiten toe is de RVC onzichtbaar, terwijl je juist in deze tijd verwacht dat artikel 24.1 uit de statuten zwaarder weegt dan ooit.

De coöperatie kent een raad van commissarissen. De raad van commissarissen heeft tot taak toezicht te houden op het beleid van de directie en op de algemene gang van zaken in de coöperatie en de daarmee verbonden onderneming. Hij staat de directie met raad ter zijde. Bij de vervulling van hun taak richten de commissarissen zich naar het belang van de coöperatie en de daarmee verbonden onderneming…

Walter Landesbergen

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant