Afbeelding
Foto: walter landesbergen

Bloemenkrant voor de sierteeltsector, niet tegen FloraHolland

Algemeen Bloemen in Beweging

De Bloemenkrant wordt geschreven door journalisten met passie voor het sierteeltvak. Mensen die gepokt en gemazzeld zijn in de sector en afkomstig zijn uit de bloemenwereld. Die weten wat het is om ‘s nachts te beginnen met tulpen trekken en meteen vanuit de hand te bossen. Die alles weten van anjers pluizen, freesia snijden of alstroemeria, bollen planten of bloemen klokklaar maken.

Die weten wat het is als de bloemen niet de prijs doen die ze op moeten brengen of zelfs doordraaien. Die weten hoe het er in de plantenwereld en tuincentra aan toegaat. Hoe het is om uren op de weg te zitten, vanuit de vrachtwagen de handel te verkopen, in de cabine te eten, slapen, de boekhouding te doen en de website bij te werken. Die weten hoe de veilingen zijn gegroeid en veranderd als organisatie. Journalisten die, doordat ze zo dicht op de markt zitten, veel luisteren en verhalen optekenen, weten wat er speelt, de pijn zien en daardoor direct vanuit het veld signaleren.

Niche

Die het verdriet zien van de kleine kweker die moet, maar niet kan certificeren, die zijn prachtige nicheproduct niet kwijt kan, geen luisterend oor vindt en dichtslaat als hij moet communiceren. Voorbeelden te over, op welk gebied ook. Of het nu gaat over Floriday, Certificering of Floriway. Communicatie die in de kiem van een gesprek wordt gesmoord.

Uiteraard moet er vernieuwing zijn, maar de liefde voor de bloem in al zijn schoonheid, is wat onze sierteeltsector heeft gemaakt en samenbindt. Royal Flora Holland kan als organisatie geen handelskanaal zijn, die concurrent wordt van haar eigen leden en handel. RFH kan geen handel drijven met China, Rusland of Turkije, die kan geen eigen importhandel opzetten of vervoersorganisatie. Daar zijn de handel en de vervoerders voor. Vrije marktwerking van bedrijven die dat zelf bepalen. De veiling moet faciliteren naar hun leden, de kwekers.

Platform

De Bloemenkrant is zeker geen actiegroep, maar wil wel een platform bieden aan alle mensen en meningen die samenkomen om onze ‘Nummer 2 economie’ van Nederland te behouden.

Waar kweker en handel niet worden gehoord, raakt een ieder ontworteld. Dit kon gebeuren door als RFH aan de eigen tunnelvisie vast te houden en geen luisterend oor te hebben voor kweker en handel. En waar elke misstap van RFH nog steeds door de ‘nu nog stemloze kweker’ wordt betaald.

Hoofdredactie Bloemenkrant,
Teuntje van Delft

Uit de krant