Afbeelding
Foto: Melinda-lou v/d Linden

Bedrijf

Algemeen Column

Nieuw is het niet dat Royal FloraHolland worstelt in het spanningsveld tussen coöperatieve gedachte en een gewoon bedrijf.

Bij het afscheid van toenmalig voorzitter Gerrit Ravensbergen verscheen het boek ‘Coöperatief Vertrouwen’, waarvoor ik ex-directeur Timo Huges interviewde. Opvallend was toen al de bedachtzaamheid waarmee hij sprak over het verschil tussen coöperatie en een bedrijf. Directies komen uit andere branches, waar veelal ondernemingen ver afstaan van een coöperatie, ooit gevormd door kwekers die de beste prijs voor hun producten wilden hebben. Dat was gezamenlijk belang. Sinds Huges verdween het bestuur (er zijn alleen nog commissarissen) en is de ALV vervangen door een ledenraad, die niet weet waar de noodrem zit.
Het bedrijf RFH ligt onder vuur. Niet iedereen is van haar ambities gediend. Leden haken af in het digitale geweld en de veiling wil méér zijn dan een markplaats, door de gehele keten, inclusief het vervoer, te beheersen. Processen vliegen haar om de oren, zoals dat wegens inbreuk op een vervoersoctrooi bij de rechter in Den Haag. En in verband met de verplichte digitale certificering stapten kwekers naar de ACM. Een beursgenoteerd bedrijf heeft alleen aandeelhouders. Die kun je vergelijken met veilingleden, vertelde mij eens een directeur. Maar het verschil is dat die leden nooit dividend krijgen, wel rente over hun ledenrekening. Zij betalen mee aan het vermogen van RFH. Als die massaal afhaken, mist de veiling vele honderden miljoenen. Lijkt mij ook een probleem…

Johan Th. Bos
Johan Th. Bos, redacteur van de Bloemenkrant, geeft in zijn columns zijn mening over de sierteelt.


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant