Afbeelding
Foto: sign

Grootste myceliumproject 2020 bij Beyond Chrysant

Algemeen

Met paddenstoelensoep voor alle medewerkers en betrokkenen bij het project viert Beyond Chrysanten uit Hoek van Holland op vrijdag 8 januari om 13.30 uur de oplevering van een akoestische wand. De wand bestaat uit mycelium, dat uitstekend groeit op reststromen uit de land- en tuinbouw, zoals chrysantenstengels en hennep.

Die reststromen zijn op de kwekerij gestoomd en geënt met het mycelium van de Gesteelde lakzwam. De wand van veertien meter lang en vier meter hoog is het grootste myceliumproject dat in 2020 gerealiseerd is. Beyond Chrysant heeft het project uitgevoerd samen met SIGN (stichting Innovatie Glastuinbouw Nederland) en Colllective, een startup van drie creatieve studenten. De wand verbetert de akoestiek met 8 dB: de medewerkers hebben daardoor een prettigere arbeidsomgeving. Bijzonder aan het project is het ‘biophilic design’ in een technische omgeving.

Circulaire tuinbouw
Het inzetten van reststromen voor hoogwaardige toepassingen is een belangrijk onderdeel van het programma Circulaire tuinbouw. Beyond heeft eerder papier laten maken van de chrysantenstengels en er lopen experimenten om meststoffen terug te winnen. In het voorjaar van 2020 experimenteerde SIGN met geperste chrysantenvezels en gedroogde paprikaknoesten als voedingsbodem voor paddenstoelen.

SIGN werkt in alliantie met het ministerie van LNV aan grensverleggende innovaties in de Topsector Tuinbouw. Het programma Circulaire Tuinbouw van SIGN is te vinden op: https://www.innovatieglastuinbouw.nl/apps/news/item/115/

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant