Voor de donkere hoekjes, de badkamer en in de slaapkamer
Logo bloemenkrant.nl
Foto: bk
Growers pride

Voor de donkere hoekjes, de badkamer en in de slaapkamer

Voor de donkere hoekjes, de badkamer en in de slaapkamer

Met alle aandacht voor het klimaat, liftte het binnenklimaat mee. Een trend waarvan vooral de groene kamerplanten profiteerden. Wetenschappers van NASA ontdekten de luchtzuiverende eigenschappen van planten en marketeers bedachten daar omheen vervolgens merken, zoals Air So Pure en Ogreen.

Groene planten mochten niet langer in de woonkamer ontbreken. Het succes is bekend en creëerde nieuwe mogelijkheden. De sector leerde de consument dat er ook kamerplanten zijn voor de donkere hoekjes, de keuken, de slaapkamer en de badkamer. In België loopt er zelfs een campagne voor onverwoestbare groene planten op de studentenkamer: Floor.

Donkere hoekjes

Hoe fleur je je donkere hoekjes op met groen? Bijvoorbeeld met Calathea en Sansevieria-variëteiten en de decoratieve Monstera.
Monstera wordt wel eens aangeduid met de naam vampierplant, omdat de plant zich meer thuis voelt in een wat duistere omgeving dan in direct zonlicht. Zulke verhalen doen het goed.
Bovendien is de exotische gatenplant ook nog eens decoratief en blijkt hij luchtzuiverend. Extra verkoopargumenten.

Vochtvreters

Bloemenbureau Holland promootte vorig jaar 4 badkamerplanten. Een van de meest opvallende is de Tillandsia. Een luchtplant met wilde sprieten en een grillige vorm die geen aarde nodig heeft, maar vocht en voedingsstoffen uit de lucht haalt.
Tillandsia is ook een exoot met een mooi verhaal. Volgens een Indiaanse legende is Tillandsia het haar van een prinses die op de dag van haar huwelijk door vijanden werd vermoord. De rouwende bruidegom sneed haar haar af en hing het in een boom, de wind verspreidde het over het land.
In het wild hangt Tillandsia usneoides in lange sluiers aan takken van bomen van de Verenigde Staten tot Argentinië, in gebieden met een hoge luchtvochtigheid.
De plant is een epifyt die op de bomen leeft zonder er voedsel aan te onttrekken. Zo kunnen ze ook overleven op rotsen en zelfs elektriciteitsdraden.

Mijn man snurkt

Snurkgeluiden ontstaan door een vernauwing van de luchtweg tussen de neus en stembanden. Gevolg is een zagend geluid. Er zijn nogal wat middelen in de handel om snurken te voorkomen. Volgens de volkswijsheid is er zelfs een groene snurkoplossing: zet een ananasplant in de slaapkamer en je hebt geen last meer van je man.
In de medische wetenschap staat de ananasplant bekend om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Die worden toegeschreven aan het enzym bromeliane.
Voor botanisten is de ananasplant bijzonder omdat die ’s nachts zuurstof afgeeft in plaats van overdag.
Waarschijnlijk is het de combinatie van deze twee eigenschappen die de ananasplant hebben geholpen aan de faam een anti-snurk plant te zijn.

Trendy

Voor elk praktisch probleem lijkt er wel een groene oplossing te vinden. In een tijd waarin klimaat en natuur nog veel van onze aandacht gaan vragen, mag je concluderen dat groene kamerplanten nog wel even trendy blijven. Zeker als er een goed verhaal bij verteld wordt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden