Afbeelding

De Glastuinbouw heeft een enorme potentie ...

Column Column

Het nieuws dat mogelijk dit jaar het eerste coronavaccin wordt beoordeeld, maakt mij nieuwsgierig. Twee farmaceuten hebben een vergunning aangevraagd om hun vaccin op de markt te mogen brengen. Dat zou kunnen betekenen, als de Europese geneesmiddelenautoriteit een positief advies geeft, dat er in Nederland in het nieuwe jaar kan worden begonnen met vaccineren. Dat is goed nieuws. 

Al surfend over het web kom ik bij de website van Pfilzer terecht. Dit Amerikaanse bedrijf is een van de grootste farmaceutische bedrijven in de wereld. Op het scherm voor mij staat dat veel van de nieuwe geneesmiddelen die nu worden ontwikkeld een biologische oorsprong hebben. Het zijn medicijnen die zijn gemaakt van levend celmateriaal. Nieuwe biologische geneesmiddelen en behandelmethoden zullen de komende jaren een revolutie in de gezondheidszorg ontketenen. Ik word nieuwsgierig want laat dit nu iets zijn waar wij als Businessunit Glastuinbouw een enorme kans zien voor onze sector. Medicijnen uit planten, de top van de waardepiramide.

Geneesmiddelen
De medische kennis neemt snel toe en daarmee het aantal biologische geneesmiddelen waarmee al die nog ongeneeslijke, vaak erfelijke en zeldzame ziekten kunnen worden behandeld. Wereldwijd zijn er nu al meer dan 350 miljoen patiënten die baat hebben bij biologische geneesmiddelen. Biologische geneesmiddelen, ook wel biologics genoemd, vertegenwoordigen een belangrijke stap vooruit in de geschiedenis van de geneeskunde. Het eerste biologische geneesmiddel kwam al in 1922 op de markt: insuline waarmee diabetespatiënten hun bloedsuikerspiegel onder controle kunnen houden.

Biologisch

Biologische geneesmiddelen zijn gebaseerd op stoffen die van nature in het menselijk lichaam voorkomen. Biologische geneesmiddelen werken meestal heel specifiek in een bepaald deel van het lichaam of in een bepaald natuurlijk proces. De middelen worden gemaakt in levende cellen van onder andere planten. Deze middelen zijn heel anders dan synthetische geneesmiddelen. Die worden op synthetische wijze gemaakt door verschillende chemische stoffen te combineren. Veel aandoeningen worden nog steeds behandeld met synthetische middelen. Deze medicijnen, zoals bijvoorbeeld aspirine zijn kleiner en minder ingewikkeld qua structuur. 

Bouwstenen
Een biologisch geneesmiddel bestaat daarentegen uit een groot aantal atomen (bouwstenen), zijn veel groter en complexer dan de synthetische middelen. Voor veel ziekten zullen synthetische middelen ook niet de oplossing zijn. Omdat het langs de synthetische weg onmogelijk is de ingewikkelde moleculen te bouwen waaruit eiwitten zijn opgebouwd. Zaak is nu te weten welke van deze moleculen in welke planten zitten. Interessant wordt nu om te onderzoeken of wij met behulp van onze teeltmaatregelen en kasinstallaties deze inhoud stoffen kunnen verhogen. Ik wil de mensen van Pfilzer dan ook van harte uitnodigen om met ons in gesprek te gaan. Wij kunnen met onze hightech teeltmethoden goed inzetten om dit soort teelten te optimaliseren.

Apotheek
Ons vlaggenschip is de teelt van vanille. Vanille wordt in heel veel producten gebruikt. Er is wereldwijd een groot tekort aan vanille, dus het is duur. Maar nog vervelender is, dat de gebruikers nooit zeker zijn van levering en goede kwaliteit. Daarom hebben wij een teeltrecept ontwikkeld om vanille van goede kwaliteit te kunnen telen. Met ons project “de Kas als Apotheek” willen wij de tuinbouwsector verbinden met industriële partners. De rol van WUR is dan tweeledig, het creëren van een vraag en het ontwikkelen van methodes om aan deze vraag te voldoen. Vanuit de industrie is de vraag naar tuinbouwproducten van oudsher nul, omdat men de tuinbouwsector niet kent. De potentiële industriële partners hebben er geen idee van welke mogelijkheden de (glas)tuinbouw biedt. Andersom weet de tuinbouwsector niet welke stoffen uit bloemen en planten interessant zijn voor de industrie.

Dus Pfizer tijd voor een kennismakingsgesprek ... u bent van harte uitgenodigd. 

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant