Afbeelding
Foto: nefyto

Rechter verklaart gebruiksverbod gewasbeschermingsmiddelen onverbindend

Algemeen

Het gerechtshof Den Haag heeft in een uitspraak in hoger beroep, ingesteld door Nefyto en Artemis, een streep gehaald door het wettelijke verbod op het professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw.

Sinds oktober 2016 gold dit verbod voor het gebruik van onkruidbestrijdingsmiddelen op verhardingen, later voor alle professioneel gebruik buiten de landbouw, met uitzonderingen. Deze uitzonderingen zijn in de loop van de tijd verder beperkt. De rechter heeft de ontwikkelaars van gewasbeschermingsmiddelen in het gelijk gesteld omdat de wettelijke basis voor het verbod ontbrak. Het gebruiksverbod is dus niet meer van kracht. De wettelijke grondslag is daarvoor niet aanwezig.

Nefyto en Artemis zijn blij met de uitspraak. Beide organisaties zijn partner in het Uitvoeringsprogramma Toekomstvisie Gewasbescherming 2030. Voor de transitie die wordt beoogd, is een verschuiving nodig naar meer biologische en laagrisicomiddelen. Bedrijven kunnen de investering in de ontwikkeling en registratie van nieuwe producten alleen maar verantwoord doen, als de beslissing tot toelating, die na een jarenlange toelatingsprocedure wordt genomen, niet wordt doorkruist door een gebruiksverbod op politieke gronden.

De directe consequentie van de uitspraak van het Gerechtshof is dat het professioneel gebruik van toegelaten gewasbeschermingsmiddelen buiten de landbouw weer volgens de strikte voorschriften van het etiket is toegestaan. Daaronder zijn innovatieve biologische oplossingen als bacteriën tegen eikenprocessierups en nuttige schimmels tegen ziekten in sportvelden en golfterreinen. De bedrijven aangesloten bij Nefyto en Artemis zullen, conform de geldende praktijk, voor hun producten een zorgvuldig gebruik adviseren volgens de beginselen van geïntegreerde gewasbescherming, om vermijdbaar gebruik te voorkomen.

Bron: Nefyto

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant