Afbeelding
Foto: walter landesbergen

Monopolist ten koste van de sierteeltsector

Algemeen Bloemen in Beweging

In die rol wil zij al jaren de koepel van heel de sierteeltsector zijn, min of meer als opvolger van PT en bedrijfschap voor de groothandel, en er voor zorgen dat daarin niets buiten haar om gebeurt. CEO Steven Schilfgaarde heeft als nooit tevoren daarvoor de digitale weg bewandeld. Systeem Floriday werd het centrum van Royal FloraHolland, waarop men koopt en verkoopt. Niet alleen bloemen, maar ook allerlei door de veiling ontwikkelde diensten, waaraan zij meer verdient dan voorheen met het afmijnen van bloemen en planten.

Overname

Sinds kort is daar bijvoorbeeld de digitale afhandeling van het vrachtvervoer tussen kweker en de vestigingen van RFH of (rechtstreeks) naar de daar of elders gevestigde klanten bijgekomen. Floriway heet het door de veiling gerunde transportbedrijf, waarin de transporteurs De Winter Logistics, Van Zaal Transport en Wematrans zijn opgenomen.
RFH bracht naar buiten dat het een ‘joint venture’ betreft, maar volgens de Kamer van Koophandel is alleen Royal Flora Holland Logistics Holding (RFH Logistics) als aandeelhouder ingeschreven en verdwijnen volgend jaar ook de namen van de diverse bedrijven van de vrachtwagens. Al hun bestaande transportactiviteiten worden door Floriday in het vervolg uitgevoerd. Men kan dus van een overname spreken.

Volgens sommigen in de transportsector heeft RFH vrijwel alle vervoerders naar de veilpunten al overgenomen of een geheime overeenkomst met hen gesloten, waarover zij ook niet mogen praten. Dat gebrek aan transparantie is RFH trouwens niet vreemd. Op geen van de vragen over financiën die door lezers van de Bloemenkrant werden gesteld, kwam een antwoord en de persmedewerker vertelde openlijk dat over de kosten van strategische projecten niets wordt gezegd. Ook leden tasten op dat gebied blijkbaar in het duister. Net als andere diensten kan Floriway digitaal worden besteld.

Fusie

Dat RFH een monopolist zou worden bij de fusie tussen VBA in Aalsmeer en FloraHolland in het Westland (met ook veilpunten in o.a. Eelde en Rijnsburg) was van meet af aan een probleem voor in elk geval de handel. De concurrentie tussen de veilingen in Naaldwijk, Rijnsburg en Aalsmeer wilden de handelaren behouden. Dat werd ook door de fusiepartners beloofd, maar al na een paar maanden is die belofte – volgens de handel schandelijk – geschonden.

VGB

Tijdens het onderzoek door de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMA) had de inmiddels uitgeklede brancheorganisatie van de groothandel VGB, die gewenste concurrentie als harde eis op tafel gelegd. “Ik herinner me nog dat ik met toenmalig voorzitter Herman de Boon met twee juristen van de NMA heb gesproken”, vertelt oud-directeur Robert Roodenburg. “Die zeiden toen het in de behandeling mee te nemen. Er moest volgens ons voldoende concurrentie blijven. Ik ben later nog eens gebeld door de NMA, waarvan uiteindelijk het bestuur de beslissing neemt. Ze meldden mij dat de fusie er wel doorkwam.”

Handel niet blij

De handel was er niet blij mee. Zeker niet toen de concurrentie al na een paar maanden als ondoenlijk door de monopolist terzijde werd geschoven. En nu de directie landelijk wil gaan veilen, is het volgens vooral kleine kopers nog erger geworden. Lijnrijders en bloemist-winkeliers klagen erover dat in Rijnsburg de fysieke klokken ter ziele zijn.

Internationaal

De fusie ging door omdat de NMA akkoord ging met het verhaal dat er internationaal volop concurrentie bleef. Of de Europese Commissie daar ook zo over denkt, is de vraag. Feit is dat Nederland zich als sterke marktplaats in de wereld presenteert via een vaderlandse monopolist. Die heeft tegen dat aan de roots van vroeger, het afmijnen zelf, vrijwel niets meer wordt verdiend, dus komen daar rondom tal van andere verdienmodellen. Zoals op het gebied van de bancaire dienstverlening. Bij de veiling aangesloten handelaren zijn ook voor hun rechtstreekse handel verplicht via de veiling af te rekenen. Maar ook andere telers worden gestimuleerd voor het gemak van Floriday te kiezen.

Big Data

In handelskringen is de discussie gaande over alle Big Data die RFH door de vele diensten die zij aanbiedt over aangeslotenen te pakken krijgt. “Wij moeten daar wel kritisch op blijven”, zegt marketingdirecteur Marcel Zandvliet van Dutch Flower Group. “Data veiligheid van zowel kwekers als handelaren is een vereiste.”

Miljardenboete

Intussen riskeert nu Amazon een miljardenboete, omdat het gebruik zou maken van data van externe bedrijven op zijn marktplaats en zodoende zelf zich in het handelsverkeer een betere positie verwerft. Ook daardoor zou de concurrentie op een laag pitje worden gezet. “Hetzelfde dreigt met Royal FloraHolland te gebeuren”, zegt een bron in de sector. “RFH rukt als bedrijf steeds verder op. De fysieke klokhandel is verleden tijd en via Floriday en Floriway krijgt de veiling nu ook data van rechtstreekse handel in handen.”

Dit artikel is het vervolg van het artikel: Royal FloraHolland strijdt om big data

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant