Jan Willem de Vries
Jan Willem de Vries Foto:PR

De toekomst van autonoom telen of autonoom telen is de toekomst

Column Column

Natuurlijk is het zo dat de mens op dit moment nog een heel belangrijke rol speelt in het telen van onze gewassen, maar de weg naar autonoom telen is zeker ingezet! Een berichtje op LinkedIn van mij van nog geen week geleden krijgt veel aandacht. Ik schrijf bij een artikel over dit onderwerp “Het project ‘Autonomous Greenhouse Challenge’ welke heeft gelopen op het proefbedrijf van Wageningen University & Research houdt de deelnemers nog volop bezig” Ook bij de online GreenTech krijgt het onderwerp veel aandacht. 

Als Businessunit Glastuinbouw van Wageningen University & Research werken we al heel lang aan modellen, sensoren en intelligentie. Het is misschien al wel 15 jaar geleden dat onderzoekers van Wageningen UR al voor het eerst een gewas autonoom teelden. Zo werd een teelt van paprika’s geautomatiseerd door een mechanisch kasklimaat model. Voor mij is het een raadsel waarom dit onderzoek nooit is doorgezet en niet door u als teler, de praktijk is omarmd. Het zal ongetwijfeld met financiering te maken hebben gehad. 

Westlands bakkie
Een publicatie met als titel “This tiny country feeds the world” in september 2017 in National Geographic zette de boel op zijn kop (https://www.nationalgeographic.com/magazine/2017/09/holland-agriculture-sustainable-farming/) Dit artikel werd gelezen door David Wallerstein van Tencent. Hij moet zich afgevraagd hebben hoe het kan zijn dat een klein, dichtbevolkt land als Nederland is op één na ’s werelds grootste exporteur van vers voedsel kan zijn. Nummer 1 is de Verenigde Staten een land dat wel 270 keer zo groot is als Nederland. David heeft contact gezocht met Wageningen University & Research en kwam uit bij Sjaak Bakker, BU-manager Glastuinbouw. Samen hebben ze een om het maar op zijn Westlands te zeggen een bakkie gedaan, Tijdens dit gesprek werd al snel duidelijk dat Tencent wilde samenwerken met onze Businessunit waarbij Tencent zich focuste op intelligentie en mijn collega’s op het telen en alles wat daarbij hoort. De Autonomous Greenhouse Challenge was geboren.


Nieuwe methoden
Een competitie die is gestart met een Hackathon waarbij internationaal gescoute teams gedurende 24 uur hebben gestreden in een spelomgeving om de nettowinst van een virtueel geteeld tomatengewas. We zijn erin geslaagd om partijen van over de hele wereld met out-of-the-box ideeën met elkaar in contact te brengen. Deze competitie biedt teams de mogelijkheid om bestaande algoritmes te testen en te verbeteren. Uiteindelijk heeft het ertoe geleid dat er geheel nieuwe methoden om klimaat en irrigatie te sturen zijn opgedaan. Het doel van de challange is hier dan ook mee gehaald. Uiteindelijk is het dat waar het om draait in de Challenges.
In feite is iedereen winnaar in een dergelijke competitie. Zelf ben ik van mening dat de Nederlandse Glastuinbouw de grootste winnaar is. Immers wij krijgen hiermee inzicht in wat er allemaal mogelijk is en kunnen hiermee ons voordeel mee doen. De vraag om dergelijke technologie in onze sector toe te passen groeit met de dag. Is het niet zo dat u als ondernemer maar één ding wilt en dat is een voorspelbaarheid door een strakke teeltsturing, een goed rendement en een oplossing voor het ontberen van gekwalificeerd personeel. Is het niet zo dat goede teeltmanagers steeds schaarser worden?

Teeltoppervlakten
Daarnaast zijn er steeds meer ondernemers die hun aandacht moeten verdelen over grote teeltoppervlakken, vaak verspreid over meerdere locaties. Meerdere locaties betekent dat u op afstand, gezeten achter een beeldscherm beslissingen moet nemen in de teelt. Realtime inzicht in alle relevante parameters is dan een voorwaarde, nieuwe technologie gaat u helpen om de verzamelde gegevens te bewerken en betrouwbare voorspellingen doen over groei en productie. De Autonomous Greenhouse Challenge is hiervoor een goede vingeroefening en stimulans zo is wel gebleken.

Digitaliseren
Met elkaar is er de afgelopen twee jaar ontzettend veel geleerd. Heel vaak heb ik gehoord, waar zijn jullie nu mee bezig. Je gooit al onze kennis, die wij de afgelopen 60 jaar hebben opgebouwd, zo maar over de schutting. Niets is minder waar. Alle teeltdata zal worden vrijgegeven. Het maakt dat wij als Nederlandse Glastuinbouw tot in detail bij in de keuken hebben kunnen kijken bij elke deelnemer. Dit maakt dat de ontwikkelingen van autonoom of data gedreven telen steeds sneller zal gaan en ons nieuwe inzichten zal verschaffen. Voor al die ondernemers die vinden dat de weg van digitalisering ons niet gaat helpen om efficiënter en marktgerichter te produceren, meer waarde te creëren en minder voedsel te verspillen wil ik zeggen: word wakker! En dan heb ik het nog niet eens gehad over het robotiseren van de teelt.

Jan Willem de Vries
Wageningen University & Research
Business Unit Glastuinbouw


Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant