Logo bloemenkrant.nl
Foto:

Bloeiend Keukenhof hoe dan ook open!

‘We gaan hoe dan ook open’, meldde Keukenhof directeur Bart Siemerink vorige week donderdag tijdens het planten van de eerste van 7 miljoen bollen.

‘Uiteraard zullen we vele malen minder bezoekers mogen ontvangen, maar onze gasten kunnen weer volop genieten van ‘s werelds grootste bolbloemen tuin. Het thema ‘A world of colours’ van editie 2020 is dat eveneens voor Keukenhof 2021”, zegt Siemerink.

We kijken terug op een heel raar jaar met een virtuele Keukenhof”, memoreerde de Keukenhofdirecteur. “Maar met het planten van de bollen gaan we gewoon weer Keukenhof maken. Geen half park, want voor minder doen we het niet. Sinds jaren is Keukenhof een top park en dat willen we graag zo houden. Het liefst komen we in 2021 nog mooier tevoorschijn dan voorgaande jaren. Wel zullen er minder events zijn en hoe de officiële opening en de startbijeenkomst voor onze medewerkers eruit zullen zien is nog niet bekend. Dit is afhankelijk van de ontwikkeling van Covid-19. Maar op alles zijn we voorbereid met meerdere scenario’s.”

Keukenhof doet belofte aan het voorjaar 2021

Tuinmedewerkers van Keukenhof hebben donderdag 8 oktober de eerste bloembollen geplant bij de historische molen. Ze hebben nog zo’n 7 miljoen bollen te gaan, want Keukenhof gaat in 2021 open.

Minder bezoekers

“Vanwege het coronavirus zullen de bezoekersaantallen aanzienlijk minder zijn. Telden we in 2019 nog anderhalf miljoen bezoekers, dan gaan we nu uit van de helft. We verwachten vooral bezoekers uit Nederland, Duitsland en België. De grote aantallen uit Amerika, Azië en Zuid en Oost Europa zullen deze keer ontbreken. Daarover moeten we reëel zijn. We zien 2021 echter als een overgangsjaar en gaan er vanuit dat we daarna weer dezelfde aantallen bezoekers als in 2019 mogen ontvangen. Wel vraagt de openstelling in 2021 meer organisatie. Vooraf zal moeten worden aangemeld vanwege maximum toegestane bezoekersaantallen, terwijl voor een goede spreiding ook tijdsloten nodig zijn. Dit zal de Keukenhofbeleving er echter niet minder om maken.”

A world of colours

“Het thema ‘A world of colours’ van editie 2020 is dat eveneens voor Keukenhof 2021” zegt Siemerink. “Met het bloembollenmozaïek wordt hierop ingehaakt, evenals met de bloemenshows. Bijzonder is dat we voor de bloemenshows in de paviljoenen veel aanmeldingen hebben gehad. Iedereen wil zo graag weer zijn producten showen en waar anders doe je dat dan bij Keukenhof. Waren het voorheen alleen de kwekers die hun producten lieten zien, dan zijn het nu ook de handelaren en exporteurs die zich melden. Men realiseert zich dat met relatief weinig middelen heel mooie presentaties in Keukenhof mogelijk zijn voor een groot consumentenpubliek.”

Nieuwe tuinontwerper

Voor Frans Beijk is Keukenhof 2021 nog spannender, want voor het eerst heeft hij de rol van tuinontwerper. De liefde voor het park kreeg hij met de paplepel ingegeven van zijn vader, de inmiddels gepensioneerde tuinmedewerker André Beijk. “De kunst is de juiste bollen en mixen te planten in de juiste setting die past bij de parkomgeving. Maar net zo belangrijk is het ervoor te zorgen dat de borders acht weken bloei leveren. We starten met krokussen en narcissen en vervolgens met tulpen in de tijdvakken vroeg, midden en laat. Dit vraagt veel uitzoekwerk qua kleuren. De ontwerpen schets ik eerst op papier om deze vervolgens met een tekenprogramma te digitaliseren waarna de ontwerpen worden uitgezet. Nu al kijk ik uit naar het voorjaar om te zien of de ontwerpen zijn zoals ik ze voor ogen had.”

De 72ste Keukenhof is in 2021 geopend van 20 maart t/m 9 mei.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden