Logo bloemenkrant.nl
<p>Monique Juist veredelaar bij Syngenta Flowers.</p>

Monique Juist veredelaar bij Syngenta Flowers.

(Foto: PR)
Growers pride

Duurzaamheid begint bij de veredeling

Helleborus Christmas Carol niger en de nieuwe rode Helleborus orientalis Halcyon zijn een schoolvoorbeeld als het gaat om duurzaamheid. Voor de productie volstaat een vrij koude kas en vanwege de genetische compactheid hoeft er ook niet te worden geremd.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Monique Juist, veredelaar voor het gewas Helleborus bij Syngenta Flowers, is ervan overtuigd: duurzaamheid begint bij de veredeling. “Al bij het begin van het selectieproces wordt gelet op een genetische compactheid van de planten in combinatie met een vroege bloei. Maar ook resistentie wordt al in de kraamkamer bepaald. Voor het maken van de beste selecties zien wij veredelaars graag die dingen die kwekers liever niet zien. Vooral in het beginstadium van een nieuw selectieproces. Daarom spuiten wij nooit voor ziektes en plagen. Je kunt dan beter zien welke planten je kunt selecteren.”

Oriëntalis in kleur

En met resultaat, want met de veredeling van Christmas Carol werd in vijftien jaar tijd een prachtige uit zaad geteelde Helleborus niger ontwikkeld die de markt inmiddels heeft veroverd. De duurzame en goedkopere teeltmethode heeft het product Helleborus bereikbaar gemaakt voor een breder publiek. “Bijzonder leuk is het om te melden dat we nu ook verschillende kleuren orientalis in ontwikkeling hebben, ook dit zijn evenals de niger zaadvariëteiten.”

Langdurige sierwaarde

“Hoewel de oriëntalis van nature in februari bloeit is het gelukt ook hiervan de bloei naar voren te trekken en gaat deze qua teeltperiode gelijk op met de Christmas Carol. Hierdoor is de oriëntalis getransformeerd tot een mooi winterproduct dat geen last meer heeft van de grote concurrentie onder de voorjaarsbloeiers.
Als buitenplant is de oriëntalis oersterk en in tegenstelling tot de niger behouden de oude bloemen hun kleur. De langdurige sierwaarde in de tuin zal de consument dan ook zeker verassen.
De rode oriëntalis Halcyon is een mooie aanvulling naast de witte Christmas Carol en biedt de consument buiten een betaalbaar product tevens wat meer keuze.”

Samenwerking

Waardevol noemt Monique Juist het dat de verdeling plaatsvindt in samenspraak met enkele grote innovatieve teeltbedrijven, waaronder Hoogeveen Plants, Montis en Kwekerij Freek van der Velden.
“Deze samenwerking maakt het al jaren mogelijk nieuwe selecties bij hen op locatie te testen en met de huidige planten te vergelijken.
De lijnen zijn kort en met de verkregen testresultaten en feedback van de kwekers kunnen weer nieuwe vervolgstappen worden gemaakt in het selectieproces.

Christmas Carol

Naast het voortzetten van het selectieproces rond de oriëntalis soorten, krijgt de selectie van Christmas Carol nog een vervolg waarbij we gaan kijken naar kleinere en grotere plantversies.
Er hoeft dan niet meer te worden gespeeld in de teelt, maar door op weinig of veel groeikracht te selecteren werken we toe naar verschillende types.

Nooit uitveredeld

Een type geschikt voor kleine potten en een type voor grotere potten. Vooral voor gebruik in plantenarrangementen is een verschil in potmaten wenselijk. Op termijn is dit zeker te realiseren. Je bent eigenlijk nooit uitveredeld.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden