Afbeelding
Foto: BK

Tulpenkwekers verwachten goed broeiseizoen

Algemeen

Nu de bollen de grond uit zijn is het tijd voor een vooruitblik richting het broeiseizoen in 2021. Het landelijke beeld is dat er dit jaar minder tulpenbollen zijn geoogst dan andere jaren.

Wat betekent dit voor het komende broeiseizoen? De 24 kwekers van Tulips4all zijn positief. Omdat er minder bollen zijn en het buitenland minder bollen afneemt, zal de vraag naar Nederlandse tulpen logischerwijze toenemen. Daarnaast is de kans op een langer seizoen groot, doordat stadium g dit jaar eerder is dan andere jaren en doordat 2020 53 weken telt. Dat het stadium g vroeger wordt bereikt, is ook voor de productkwaliteit gunstig. Afgelopen jaar zijn de meeste supermarkten wat langer doorgegaan met de tulpenverkoop. De consument heeft daar positief op gereageerd, waardoor het goed denkbaar is dat dit in 2021 een vervolg zal krijgen. Inmiddels is de tulp als lokaal product zowel logistiek als kwalitatief en milieutechnisch gezien een betrouwbaar product gebleken.

Ook aan consumentenzijde is er sprake van een gunstig klimaat. In de afgelopen periode zijn consumenten merkbaar meer tulpen- en bloemenminded geworden. Deze positieve factoren zullen naar verwachting een gunstig effect hebben op de prijsvorming in het komende seizoen.

Tulips4all is een groep van 24 kwekers/broeiers. De groep houdt zich met name bezig met het delen van kennis en ervaring. Er is geen gezamenlijke afzet, die vindt op individuele basis plaats. Gezamenlijk telen de leden meer dan 700 miljoen stelen, hetgeen overeenkomt met circa 30% van de markt.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant