Afbeelding
Foto: noordboek

Monumentaal werk over Dekema State Jelsum

Algemeen

Bij uitgeverij Noordboek is het boek Dekema State Jelsum – biografie van een landgoed verschenen, geschreven door Yme Kuiper en Sjoerd Cuperus.

De rijke geschiedenis van het landgoed Dekema State, dat in het oude Friese terpdorp Jelsum ligt, gaat terug tot de late middeleeuwen. In de ‘geschiedenis van de lange duur’ ervan weerspiegelt zich de voor het vroeg-moderne Friesland kenmerkende band tussen macht, aanzien en groot- grondbezit. Door de keuze voor een micro-historische benadering in dit boek is de vervlechting van het leven van de mensen die met elkaar woonden en werkten op dit landgoed indringend beschreven.

Al meer dan honderd jaar ontneemt een hoge muur het zicht vanuit het dorp op tuin en huis van het landgoed. In dit boek kijken de auteurs op verschillende manieren achter die muur: ze brengen de geportretteerde mannen én vrouwen, adel, militairen en notabelen tot leven; ze verhalen over de band tussen state en dorp, het buitenleven en de bijzondere relatie tot het hof van de Nassaus en belichten ten slotte de waarde van dit bijzondere landgoed als Fries historisch erfgoed.

De historische gebouwen en prachtig ingerichte tuin zijn te bezoeken. Kijk voor meer informatie op www.Dekemastate.nl


Yme Kuiper is antropoloog en historicus. Vanaf 2012 bekleedde hij de bijzondere leerstoel Historische buitenplaatsen en landgoederen. Sjoerd Cuperus (1949-2015) was een bekend organisator van culturele manifestaties in Friesland
Biografie van een landgoed  |  ISBN 978 90 5615 601 5  | hardcover | 704  pagina’s | geïllustreerd | € 49,90                 



Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant