RFH meldt 10% omzetverlies in het eerste halfjaar
Logo bloemenkrant.nl
Foto: RFH

RFH meldt 10% omzetverlies in het eerste halfjaar

In de eerste helft van 2020 bedroeg de omzet op de marktplaats van Royal FloraHolland als gevolg van de corona-crisis € 2,3 miljard, 10% minder dan in de eerste zes maanden van 2019.

De gemiddelde prijs van bloemen was 2,8% lager, van kamerplanten 3,6% hoger en van tuinplanten 16,8% hoger. Het volume daalde met 11,7%. In de laatste weken van het eerste halfjaar was er sprake van een sterk herstel. Hoge prijzen zorgden voor goede omzetten, terwijl er nog wel sprake was van achterblijvende aanvoer.

Stevige financiële uitdaging

David van Mechelen, CFO Royal FloraHolland: "Voor de sector is de eerste helft van 2020 zeer zwaar geweest. De verliezen voor kwekers waren soms heel groot. Het Noodfonds Sierteelt bood een vangnet, maar heel veel kwekers hebben een omzetverlies tot 30% voor eigen rekening moeten nemen. Doordat er veel minder aanvoer was en door de verschuiving van klok naar direct, is het aantal karren met bloemen en planten veel minder dan vorig jaar. Die verschuiving werd mede veroorzaakt door een andere samenstelling van de aanvoer die werd en nog steeds wordt verstoord door de coronacrisis. Daardoor zijn de inkomsten uit logistieke dienstverlening voor Royal FloraHolland veel lager en maken we dit jaar fors verlies. Er ligt een stevige financiële uitdaging. Tegelijkertijd laat de crisis zien dat onze strategie de juiste is. De implementatie daarvan zullen we daarom waar mogelijk versnellen en we hebben er alle vertrouwen in dat dit ons gaat lukken".

Lees het hele artikel op de site van RFH.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden