Logo bloemenkrant.nl
Foto: Greenport west holland

Kansen voor circulaire tuinbouw: leer van mango of tomaten

Gedeputeerde Adri Bom-Lemstra heeft in het World Horti Center in Naaldwijk de popup-show van Biobased Greenport West-Holland geopend. Hier ontdekken bezoekers welke biobased en circulaire mogelijkheden er zijn in de tuinbouw, zoals leer, garen en karton dat gemaakt is van tomatenstengels.

De eerste voorbeelden zijn er nu. Zo werd onlangs een handdesinfectiemiddel op basis van celosia en laurier gelanceerd. En mangoschillen kunnen verwerkt worden tot leer. Verder kan van tomatenstengels karton, leer en garen worden gemaakt. 

Nienke Binnendijk van Blue City waar dit tomatentextiel – in samenwerking met Biophilica, een startup uit Londen – ontwikkeld wordt: “Wat je allemaal kunt maken van tomatenvezel is echt tof om te ontdekken. We hebben met veel mensen samengewerkt om te onderzoeken wat je kan doen met de vezels. Alleen dan kom je tot oplossingen die ook de kans hebben om op grotere schaal te werken, zoals dit leerachtig materiaal." Ook kunnen gewassen speciaal voor bijvoorbeeld de inhoudsstoffen worden ontwikkeld. Voorbeelden zijn ook online te vinden op het BioBoost platform

Adri Bom-Lemstra, gedeputeerde Land- en tuinbouw van provincie Zuid-Holland en voorzitter van Greenport West-Holland: “De Nederlandse tuinbouw staat wereldwijd bekend om haar kennis en innovaties. Deze circulaire projecten zijn daar weer zo’n mooi voorbeeld van, dat kan bijdragen aan het behoud van onze internationale toppositie.”

De popup-show moet bezoekers aan het WHC inspireren. Bedrijven en instellingen met eigen biobased toepassingen zijn dan ook van harte uitgenodigd hun producten hier te presenteren.  

Op de foto van links naar rechts: Jolanda Heistek (programmadirecteur Greenport West-Holland), Willem Kemmers (projectleider Biobased Greenport West-Holland), Adri Bom-Lemstra (gedeputeerde provincie Zuid-Holland, voorzitter Greenport West-Holland).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden