Logo bloemenkrant.nl

Bloemen in de keuken

Tegenwoordig brengen we weer steeds meer tijd in de keuken door. De keuken is niet alleen meer een plek om te koken, maar het is ook een plek waar het gezellig is en waar ruimte is voor een goed gesprek of een spelletje. En natuurlijk een plek waar je kunt genieten van een bijzonder gerecht.


Het hart van het huis

Dat de keuken steeds belangrijker wordt zie je al aan de stijl van veel keukens. Het gaat hier niet meer om een paar kastjes en een aanrechtblad. Een keuken moet mooi, praktisch, functioneel, comfortabel en sfeervol zijn en hij moet goed aansluiten op de rest van het interieur. Mensen nemen er tegenwoordig graag een lening voor om de keuken aan te passen aan hun persoonlijke stijl. Eigenlijk is een keuken het kloppend hart van de woning.

Bloemen brengen sfeer in de keuken

Natuurlijk brengen bepaalde accessoires ook sfeer in de keuken. Een mooie bos bloemen in een bijzondere vaas kan al snel een eyecatcher op het kookeiland worden. Maar er zijn nog meer manieren om van bloemen in de keuken bijzondere en smaakvolle eyecatchers te maken. Bijvoorbeeld door eetbare bloemen in gerechten te gebruiken. Met bloemen kun je de borden schitterend opmaken en sommige bloemen kun je dus ook gewoon opeten.

Eetbare bloemen

De slingerplant kamperfoelie kun je bijvoorbeeld gebruiken om thee te zetten en de eetbare bloemen zijn ook uitstekend te combineren met wijn, beignets of boter. Neem nooit de bessen van de kamperfoelie, die zijn wel giftig. Ook de bloem van de gardenia jasminoides heeft een zoete en zachte smaak. Het bloemetje van de Oost-Indische kers ofwel tropaeolum doet het met zijn felle kleuren goed als decoratie. Maar de radijsachtige pittige smaakt is ook heerlijk in de salade. Van de pioenroos zijn alleen de bloemen eetbaar, maar je moet ze wel eerst koken.

Liefdevol gerecht

Rozen zijn natuurlijk de bloemen van de liefde en in dit geval gaat de liefde ook door de maag. Met de rozenblaadjes proef je de subtiele smaak van de roos. Je kunt de rode, roze, gele en witte rozenblaadjes eten. Ze zijn heerlijk bij een dessert of door je thee. Met de blaadjes van de goudsbloemen kun je de taart bij de thee versieren. De smaak is lichtzoet. Ook viooltjes worden veel gebruikt in de keuken. De kleine vrolijke bloemen hebben een milde smaak. Leuk voor de garnering van je gerechten. Kies wel altijd voor de onbespoten versie van de bloemen, als je ze wilt eten.

Niet eetbaar, toch genieten

Twijfel je of je bepaalde bloemen kunt eten? Ga dan voor zekerheid en verwerk ze niet in een gerecht. Niet getreurd, want ook al kun je ze niet eten, je kunt nog steeds van de bloemen genieten door ze in een vaas te zetten. Dan heb je er nog langer plezier van ook.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden