Logo bloemenkrant.nl
Foto: Thierry Schut

Honey Highway: de favoriete pitstop voor de bij

In de bermen langs het VBA-Zuid terrein in De Kwakel bevindt zich een waar paradijs van zo’n 150.000 bijen. Dit is de zogenaamde Honey Highway. Dutch Flower Group (DFG) is sinds 2018 nauw betrokken bij het aanleggen van deze Honey Highway.

Tegenwoordig staan er 4 bijenkasten en wemelt het er van de bezige honingbijtjes, maar ook wilde bijen, hommels,vlinders, libelles en zweefvliegen komen er graag. Het doel is om wilde bijen en de oorspronkelijke Nederlandse honingbij te behouden.

Het verhaal van de bij

Het verhaal achter het leven van de bij is bijzonder indrukwekkend. Per bijenfamilie is er slechts één koningin en tienduizenden bijtjes die voor haar zorgen. Zij gaan op zoek naar voedsel en halen de nectar uit bloemen op wel 5 kilometer afstand van hun huis. Daar kunnen ze wel wat hulp bij gebruiken want de bijen hebben het zwaar.
Daarom heeft DFG samen met Deborah Post, initiatiefneemster van Honey Highway, een bloemensnelweg voor bijen aangelegd van maar liefst 30.000m2. In 1,5 jaar tijd zijn de 2 ingezaaide bermen langs de Magnolia en de Betula bijzonder goed ontwikkeld en uitgegroeid naar 40.000m2 dankzij de natuurlijke vermeerdering van de bloemen.

Praktijkles Red de Bij!

In 2018 hebben de partners aan alle basisschoolkinderen op 35 basisscholen in het Westland en Aalsmeer e.o. Praktijkles Red de Bij! gegeven. Dit is begonnen op initiatief van Dutch Flower Group, Rabobank Westland en Stichting Leefomgeving Schiphol. Behalve de praktijkles op school zijn er ook mogelijkheden om een presentatie te krijgen op het kantoor van DFG inclusief een bezoek aan de 4 bijenfamilies die zich hier hebben gevestigd.

Op de foto:
Deborah Post, initiatiefneemster van Honey Highway en Brit Fopma, CommunicatieManager van Dutch Flower Group.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden