Logo bloemenkrant.nl
Foto: delphy

Delphy: stadium G bij tulp dit jaar vroeger

Delphy Bloembollen heeft aan de hand van de bodemtemperaturen van het voorjaar en het rooitijdstip de gemiddelde stadium G datum bepaald voor de Hollands geteelde tulpen.

Tulp
De bodemtemperaturen waren in het voorjaar beduidend hoger dan in 2019. Dit heeft tot gevolg dat 2020 een vroeg stadiumjaar is, gekeken naar het langjarig gemiddelde. Verwacht wordt dat de bollen 5 dagen eerder in stadium G zijn dan in 2019, maar wel 7 dagen later dan in 2018. 2018 was een heel vroeg jaar. Het jaar 2020 is qua stadium gelijk aan 2017. Om de bollen tijdig de juiste temperatuursbehandeling te kunnen geven, is stadiumonderzoek nodig.

Narcis
Het stadium bij hyacint wordt minder beïnvloed door de bodemtemperaturen maar vooral door het rooitijdstip. Stadiumonderzoek in hyacint voorkomt dat er in de broeierij groene (stro)nagels optreden.

Delphy onderzoekt het stadium van zowel tulpen als hyacinten. Om een goed beeld van het stadium te krijgen moeten minimaal vijf bollen per monster worden aangeleverd. Aanleveren van monsters kan bij Delphy aan de Weeresteinstraat 10 in Hillegom. Voor tulp geldt: stadiumonderzoek vanaf derde week juli voor de vroege partijen en Franse bollen. Voor Nederlandse hyacint geldt: stadiumonderzoek vanaf begin augustus, afhankelijk van de rooidatum. Voor hyacintenbollen geteeld in Frankrijk geldt: stadiumonderzoek vanaf de laatste week juli.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden