Europees Octrooibureau: groenten en fruit blijven van ons allemaal | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: jan huitema

Europees Octrooibureau: groenten en fruit blijven van ons allemaal

Eindelijk is, er na een uitspraak van het Europees Octrooibureau (EOB), duidelijkheid over het patenteren van groente- en fruitsoorten die zijn ontstaan uit traditionele kweektechnieken, zoals kruising.

Door deze uitspraak wordt voorkomen dat bedrijven eigenaar kunnen worden van planteigenschappen die gewoon in de natuur voorkomen. Jan Huitema: "Een ontzettend belangrijk besluit, waardoor onze voedselvoorziening nooit in handen kan komen van een paar grote bedrijven."

Eerste levensbehoefte

Voedsel is een eerste levensbehoefte en groeten en fruit moeten zonder uitzondering voor iedereen beschikbaar blijven. Dit besluit is het resultaat van vijf jaar politieke druk van o.a. VVD-Europarlementariër Jan Huitema.
In 2015 was Huitema een van de initiatiefnemers van een breed gesteunde resolutie in het Europees Parlement die opriep om bedrijven geen monopolie te geven op planteigenschappen. Deze resolutie volgde op een besluit van het EOB waardoor patenten op klassiek veredelde plantensoorten mogelijk werden.
In reactie op deze resolutie van het Europees Parlement, volgde de instemming van Europese landen en ook de Europese Commissie gaf aan dat het patenteren van groente en fruit het resultaat was van een misinterpretatie van de regels door het EOB. De Commissie riep het EOB op om de regels in de biotechnologie richtlijn correct te implementeren, omdat patenten op groeten en fruit nooit de bedoeling waren geweest. De zaak leek toen opgelost, echter in 2019 oordeelde het EOB dat een verbod op deze patenten in strijd was met het Europees Octrooiverdrag. De zaak werd vervolgens voorgelegd aan het hoogste orgaan binnen het bureau, de grote kamer van beroep. Om de druk op het EOB te verhogen de juiste beslissing te nemen, riep Jan Huitema in september 2019 opnieuw op tot een resolutie in het Europees Parlement waarin de EOB nogmaals werd opgeroepen om patenten op groenten en fruit niet langer toe te staan. Ook deze resolutie werd met een grote meerderheid aangenomen door het Europees Parlement.

Verlossende woord

Vorige week kwam de grote kamer van beroep met het verlossende woord: patenten op groenten en fruit voortgekomen uit klassieke veredeling zijn van de baan. Jan Huitema (VVD-Europarlementariër): “Eindelijk kunnen we nu echt de spreekwoordelijke vruchten plukken van vijf jaar werk. Ik ben ongelofelijk blij dat het Europees Octrooibureau dit besluit heeft genomen, het enige juiste besluit. Ik zeg het al een aantal jaar en ik blijf het zeggen, groenten en fruit zijn van ons allemaal. Daar mogen bedrijven geen monopolie op krijgen. Eindelijk kan ik zeggen dat dit nu ook niet gaat gebeuren. Het heeft wat tijd en energie gekost, maar de aanhouder wint!”


Jan Huitema is lid van het Europees Parlement namens de  VVD/ALDE Group.


Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>