Afbeelding

Zij verdienen het om in de bloemen te worden gezet

Algemeen Column

Hoe graag ik ook anders zou willen, ik denk dat de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn na de COVID-19 crisis. Er speelt zich een waar horrorscenario af in onze sector. Met name de sierteelt krijgt rake klappen met een enorme vraag uitval tot boven de 70%. 

En dat in een periode dat we voor een aantal feestdagen staan en het voor heel veel bedrijven juist in deze periode verdiend moet worden. Het zijn niet alleen de telers en kwekers die rake klappen krijgen, het raakt de hele keten van productie, handel en logistiek tot de bloemenwinkel op de hoek. Het maakt niet uit of je potplanten teelt of snijbloemen, het raakt iedereen. Wat de totale schade voor de sector zal zijn, laat zich raden. Schattingen lopen uiteen van 2 tot 5 miljard alleen voor de sierteelt. 

De maatregelen die door ons kabinet zijn genomen, zijn voor veel bedrijven niet toereikend. Voor de korte termijn biedt het misschien een beetje soelaas, maar op een gegeven moment zullen deze leningen en uitgestelde betalingen weer opgebracht moeten worden door de bedrijven. We realiseren ons dat alles wat er zich op dit moment afspeelt een enorme impact heeft op ons allemaal. Deze crisis brengt veel onzekerheid met zich mee voor uw en ons bedrijf en medewerkers. Markten gaan op slot, opdrachten en orders worden uitgesteld of zelfs afgezegd. U als ondernemer heeft grote zorgen over de continuïteit van uw bedrijf. Hoe de sierteelt en de voedingstuinbouw uit deze crisis gaat komen is op dit moment niet te voorspellen. 

Topprestatie

Ziekenhuizen draaien op volle toeren, het medisch personeel levert een topprestatie en staat onder zeer grote druk. Niet alleen om zich nog meer voor te bereiden op pieken in het aantal opnames, maar ook onder een enorme emotionele druk. Het doet dan ook goed dat er heel veel lente boeketten vanuit onze sector die het al zo moeilijk heeft geschonken aan het verplegend personeel, zij staan aan het front van deze surrealistische oorlog. Hoe zij hun uiterste best doen, aan het vechten zijn om zoveel mogelijk mensen in leven te houden. Soms machteloos en verdrietig. Daarnaast telefonisch familie moeten opvangen en slecht nieuwsgesprekken moeten voeren. We worden met zijn allen weer eens goed op de feiten gedrukt hoe belangrijk een goede gezondheidszorg is. Zij verdienen het om in de bloemen te worden gezet. Ook al die juffen en meesters, de mensen die er voor zorgen dat onze winkels bevoorraad blijven met eerste levens behoeften, als die opa’s en oma die noodgedwongen geen bezoek mogen ontvangen ook zij verdienen een bloemetje en niet alleen nu maar altijd en minstens één keer in de maand. 

 “Het kan niet zo donker worden of het wordt weer licht” zijn de woorden van mijn moeder; samen kunnen en zullen we deze moeilijke tijd te boven komen. Wat ons als bedrijf betreft, slagen wij er nog steeds in ondanks alle maatregelen ons werk uit te voeren. Wij doen er alles aan om onze projecten met het in acht nemen van alle voorgeschreven maatregelen tot een zo goed mogelijk einde te brengen. Als Wageningen UR Glastuinbouw willen wij de innovatiemotor zijn en blijven voor de glastuinbouw en bloembollen sector. Het is dan ook van groot belang dat we het onderzoek ook in deze moeilijke tijd aan de gang houden. Mijn verwachting is dat het post-corona tijdvak ons nieuwe vragen zal brengen. Laten we leren van wat onze wijze van werken zo kwetsbaar maakt zoals het gevoel van veel mensen dat de toegang tot voedsel ineens niet meer zo vanzelfsprekend is, kwekers die hun producten niet meer kwijt kunnen of te weinig (buitenlands) personeel hebben voor de (oogst)werkzaamheden die voor de deur staan.

Regels

Neem alleen maar het feit hoe afhankelijk wij zijn in onze sector van arbeid als het gaat om het oogsten van onze producten. Dit brengt natuurlijk ook kansen die liggen dan vooral op het terrein van data, sensoren, autonoom telen, machine learning, kunstmatige intelligentie, automatisering, robotisering, circulariteit, schoon en veilig telen, het zijn onderwerpen die meer dan nu aandacht zullen krijgen. 

Voordat we hier met zijn allen over gaan nadenken moeten we eerst dit COVID-19 virus de baas worden. Er gloort een beetje licht aan het einde van de tunnel er is sprake van een afvlakking van het aantal IC-patiënten. Eindelijk een berichtje waar we een klein beetje hoop uit kunnen putten... maar ook zo weer teniet gedaan kan worden als we ons niet aan de regels houden. We weten wat ons te doen staat... thuisblijven. 

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant