Afbeelding
Foto: vbw

VBW roept keten op bloemen weggeef-acties te stoppen

Algemeen

In alle hectiek van de afgelopen weken met de vele goede initiatieven, zijn er ook zaken die, onbedoeld, voor de korte en lange termijn minder goede effecten hebben.

VBW roept daarom op tot herstel van de werking van de sierteeltketen en het respecteren van de posities.

Aanleiding
De hele sierteeltketen heeft enorme uitdagingen, de ene partij mogelijk nog wel grotere dan de andere partij. Met begrip voor ieders moeilijkheden en uitdagingen ziet VBW het op dit moment gebeuren dat er anders dan normaal en mogelijk soms niet in lijn met vergunningen er veel weggeef/verkooppunten van bloemen en planten ontstaan. Hoe begrijpelijk dit ook lijkt en hoe goed bedoeld acties veelal ook zijn, het draagt op lange termijn niet bij aan herstel naar een gezonde sierteeltketen.

Stop met “nieuwe detailhandelslocaties”
Met name het ontstaan van nieuwe detailhandelslocaties op sierteeltproductielocaties heeft voor de keten in het algemeen en speciaal voor de bloemist en andere detailhandel bijzonder schadelijke consequenties. Hoe begrijpelijk het ook is dat een kweker nu kiest voor korte termijn toch wat omzet en/of anders van zijn product af te komen, voor de lange termijn is dit een funeste ontwikkeling voor de keten.

Bloemen weggeven: niet (zomaar) doen
Daarnaast ontstaan er inmiddels ook vele initiatieven om zorgverleners en mensen in de vitale beroepen bloemen te geven. Hoe sympathiek dit ook is (en dat is het echt), ook dit schaadt de positie van de hele keten in het algemeen en de positie van de bloemist meer dan het in eerste instantie lijkt. Prima om veel aandacht te hebben voor mensen die dit nu volop verdienen, maar laten we het dan met respect voor huidige en toekomstige posities in de keten organiseren.

VBW roept daarom op om de reguliere keten van bloemist-groothandel/veiling-kweker te herstellen en te respecteren en laten we vooral samen investeren in meer positie en markt bij de consument.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant