Jan de Boer roept veiling op om mee te strijden. | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: jan de boer

Jan de Boer roept veiling op om mee te strijden.

Jan de Boer, directeur Barendsen Export, is met enkele medewerkers en een grote bos seringen naar Den Haag gegaan om aandacht te vragen en te pleiten voor een extra krediet voor de bloemenhandelaren.

Hij overhandigde aan de medewerkers op het ministerie een prachtige bos witte seringen. De Boer zei ook een brief te hebben gestuurd naar de veiling, maar dat daar nog niet op is gereageerd. De Boer: "Ik pleit ervoor dat Royal FloraHolland krediet aan exporteurs verleent. Als de veiling hier niet voor strijdt, doet de helft van de handelaren over een paar maanden niet meer mee. Als zij de lijnrijders en verzendexporteurs nu in de steek laten, is dit de doodsteek voor de sierteelt.”

Barendsen belevert de vakhandel. Veel van zijn klanten kunnen nu niet de rekening betalen. De Boer heeft een paar miljoen euro openstaan aan betalingen bij de bloemist, net als veel andere collega’s. Daar komt nu niets van binnen. "Dit is geen verwijt. Het is logisch dat dit gebeurt. Maar ook wij kunnen straks onze rekening niet betalen als de handel weer op gang komt.”

Handelskrediet
De Boer pleit ervoor dat Royal FloraHolland een krediet aan de exporteur verleent, met borgstelling van de overheid. Hij zou graag zien dat er voor handelaren straks de mogelijkheid geschapen wordt om bijvoorbeeld 70% op krediet in te kopen, en dan 30% direct te betalen. "De veiling zou er goed aan doen bij Mark Rutte een collectief handelskrediet te regelen. Het is logisch dat kwekers bijgestaan worden, daar ben ik voor. Maar kijk ook naar klanten en op welke manier we de afzetkanalen tegemoet kunnen komen. We hebben elkaar nodig. Als straks kwekers hun kas weer vol hebben staan, moeten ze wel hun producten kwijt kunnen. Telers moeten deze crisis overleven.”

Luister naar Steven van Schilfgaarde voor BNR Radio wat hij over kredittverstrekking zegt.

Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>