Logo bloemenkrant.nl
Koningsblauwe violen.
Koningsblauwe violen. (Foto: )
Growers pride

Violen vrolijk aanwezig in tuincentra

Het violenseizoen is nog niet eens losgebarsten, maar in de schappen van de tuincentra staan de eerste violen al te stralen.

DOOR WILMA VAN VELZEN

“Violen zijn altijd vrolijk aanwezig” zegt Corné Dost, winkelmedewerker bij Ranzijn in Nieuw Vennep. “Consumenten kunnen ze meestal niet laten staan. Je hebt voorjaars- en najaarsviolen, maar het verschil lijkt te vervagen. Ze zijn allemaal winterhard en eigenlijk verkopen we ze het hele jaar door. Op dit moment hebben de hyacinten en narcissen nog even het grootste podium, maar wat verder in maart barst het violenseizoen los en staan er hier tafels vol mee.”

Wandhangers

Vooruitlopend op het seizoen zijn er in het tuincentrum al een paar eerste mooie tafels violen te vinden. Een van die tafels is een echte eyecatcher met mooie volle potten violen en daarboven enkele rijen fraaie wandhangers. “Het echte traywerk komt pas later. De consumenten kopen in deze periode van het jaar liever zo’n mooie volle pot om op de tuintafel te zetten of een wandhanger met violen voor aan de schutting of op het balkon.”

Voorkeur

Volgens Dost lijken consumenten niet echt een voorkeur voor bepaalde kleuren te hebben. “Wat ik wel merk is dat de violen met een donker hartje het snelst verkopen. En kijken we naar grootbloemig en kleinbloemig, dan worden de ene week meer grootbloemige violen gekocht en is het de andere week precies andersom. Om die reden worden meestal grootbloemige en kleinbloemige violen in gelijke hoeveelheden ingekocht. Dit geldt ook voor de trays.”

Combineren

Violen laten zich ook goed combineren met andere planten, zoals nu bijvoorbeeld in schalen met voorjaarsbloeiers. Een Primula, madeliefje, vergeet-mij-nietje en een viooltje bij elkaar vormen samen een schaal vol kleur. Zo zijn er nog veel meer toepassingen mogelijk. Belangrijk zegt Dost het te vinden dat alle producten er piekfijn bij staan op de tafels en in de schappen.

Uitnodigend

“We maken twee tot drie keer per dag een rondje om te controleren of er bijvoorbeeld geen uitvallers zijn. Een enkele keer gebeurt dat. Het aangetaste plantje halen we dan weg en tegelijkertijd kijken we de plantjes even goed na die er omheen staan. Water geven we op zijn tijd zodat alle violen en andere plantenpresentaties er altijd fris en uitnodigend bij staan.”

Op de foto Corné Drost.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden