Afbeelding

Garden in the Sky

Algemeen

Met Garden in the Sky krijgt de fameuze Thaise Nongnooch Tropical Botanical Garden in Pattaya een spectaculaire aanvulling. Een primeur, want met Tillandsia, Bromelia's, varens en andere prachtige planten wordt een totaal nieuwe beleving gecreëerd.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Nongnooch mag zich met een oppervlak van ruim 500 hectare een van de grootste en mooiste parken van de wereld noemen. De meest complete collecties tropische bloemen en planten zijn er te vinden. "Met Garden in the Sky krijgt het park er in april een unieke belevingswereld bij", vertelt de Nederlandse hortulanis Art Vogel, sinds 2008 een van de 'scientific advisors' van parkeigenaar Kampon Tansacha. "Een botanische belevingswereld zoals deze is nooit eerder gepresenteerd. De nieuwe Garden in the Sky heeft verschillende niveaus op 3 en 7 meter hoogte waar vanaf tijdens een wandeling prachtige presentaties te zien zijn van Tillandsia, Bromelia's, varens en andere bloeiende en groene planten. In grote bollen hangen deze in de lucht, afgewisseld met plantenzuilen en decoratieve plantenmuren. Garden in the Sky is een nieuwe botanische wereld die uitnodigt om te ontdekken."

Eerbetoon
Nongnooch Tropical Botanical Garden dankt zijn oorsprong aan een perceel grond dat Pisit en Nongnooch Tansacha in de jaren vijftig kochten. "Aanvankelijk wilden zij dit ontwikkelen als fruitplantage met een restaurant. In Europa bezocht Nongnooch Tansacha, de moeder van Kampon Tansacha, beroemde tuinen waaronder Het Loo in Apeldoorn, Versailles en Stonehenge. Dit bracht haar op het idee geen fruitplantage te ontwikkelen, maar een tuin waar bezoekers zouden kunnen kennismaken met verschillende vormen van biodiversiteit. Zij vroeg haar zoon Kampon dit uit te voeren. Kampon Tansacha verdiepte zich in landscaping en ging aan de slag. In 1980 werd de tuin geopend als eerbetoon aan zijn moeder."

Cycaden
Kampon Tansacha ontwikkelde meerdere thematuinen met fraaie collecties planten, bomen en bloemen, waaronder een Franse tuin, Europese tuin, Stonehenge tuin, Cactus en Succulenten tuin, Orchideeën en Bromelia tuin, bloemenvallei en vlindertuin. "De door Kampon Tansacha bedachte tuinen zijn heel bijzonder", zegt Art Vogel. "Voor de inrichting ervan laat hij zich graag informeren door experts, waaronder Anders Lindstrom, een wereldberoemd expert in Cycaden. Uniek is de vrijwel complete verzameling Cycaden of palmvarens, waarvoor ook wetenschappers belangstelling tonen. Omdat Cycaden vaak worden geassocieerd met dinosaurussen is drie jaar geleden gestart met het toevoegen van bijna levensechte dinobeelden. De doelstelling van parkeigenaar Tansacha is dat het park boeiend is voor elke leeftijdsgroep."

Koninklijk
Indrukwekkend zijn volgens Art Vogel ook de prachtige bloemen- en plantenmuren waarmee materiaalopslag en opkweekkassen worden afgeschermd. "Alles is tot in de puntjes verzorgd en schoon. Tempeltjes en Boeddha's zijn er te vinden en een leuke ervaring is het wassen van de olifanten. Olifanten zijn diep in de Thaise cultuur verweven en worden gezien als huisdier. De olifantenkolonie in het park maakt een tevreden en gezonde indruk." De officiële opening van Garden in the Sky staat 15 april te gebeuren met een koninklijk tintje. Zoals nu bekend wordt deze verricht door prinses Maha Chakri Sirindhorn, de in Thailand geliefde dochter van de in 2016 overleden koning Bhumibol. Nongnooch Tropical Botanical Garden maakt een bezoek aan Thailand compleet.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant