Logo bloemenkrant.nl
Een fraaie grote kam.
Een fraaie grote kam. (Foto: )
Growers pride

Freesia tijdloos mooi op elk gewenst moment

Kenmerkend voor de Freesia is haar fragiele vorm en het subtiele parfum dat ze verspreidt. De geur neemt je mee terug in de tijd en roept herinneringen op aan vervlogen tijden. Ouderwets? Dat zeker niet. Deze nostalgische bloem heeft een spectaculaire comeback gemaakt.

Kleuren en vormen
De knol van de Freesia vormt onder de grond kleine knolletjes, die kralen genoemd worden. Zo'n kraaltje groeit uit tot een volwaardige knol en uiteindelijk tot een kam met bloemen, die ieder huis extra stijl geeft. En zelfs in een vaas groeit ze nog door! De Freesia is er in de kleuren wit, geel, oranje, rood, blauw, roze en paars. Maar kan ook tweekleurig of meerkleurig zijn. Veel variëteiten hebben een heerlijke zoete geur, die je huis nog aantrekkelijker maakt.

Symboliek
De Freesia staat symbool voor onvoorwaardelijke liefde. Traditioneel geef je je echtgenoot witte Freesia's na zeven jaar huwelijk, die herinneren aan pure, echte liefde. De heerlijke geur van de bloemenkam geeft hier nog een extra dimensie aan. Ze symboliseert daarnaast onschuld.

Herkomst
Het knolgewas Freesia werd 'ontdekt' in Zuid-Afrika, waar ze 'Kaaps lelietje-van-dalen' werd genoemd. De bloem kreeg de naam 'Freesia' rond 1830 van de Zuid-Afrikaanse botanicus Ecklon, die hem naar zijn vriend, de Duitse arts F. Freese noemde.

  1. Verzorgingstips voor de bloemist
  2. -Zet Freesia's in schoon water, ze zijn zeer gevoelig voor uitdroging.
  3. -Voeg snijbloemenvoedsel toe aan het water als ze langer dan één dag blijven staan; daardoor komen ook de kleinere knoppen open.
  4. -Freesia's bloeien snel uit bij warm weer, in zo'n geval dus niet te veel in één keer uit de koeling halen.
  5. -Houd de ethyleengevoelige Freesia's verre van rijpend fruit, groente en uitlaatgassen.
  6. -De laatste knoppen op de kam zijn soms leeg; die worden na een paar dagen bruin.
  7. -Deze knopjes verwijderen verhoogt de sierwaarde en is goed voor de doorbloei van de andere knoppen.
     

Imago
De Freesia heeft onterecht een tijdje een wat oubollig imago gehad. De heerlijk geurende bloem past prima in een modern en trendy interieur.

Er worden per jaar bijna 100 miljoen stelen geteeld. Niet alleen in de traditionele kleuren wit, geel en blauw, maar ook in nieuwe, moderne kleuren.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden