Logo bloemenkrant.nl
Foto: BK

Gematigd positieve Valentijnsverkoop voor bloemen -en plantenexport

De Nederlandse bloemen- en plantengroothandel trapt het nieuwe jaar af met een flinke groei, meldt de VGB op basis van de exportstatistieken van Floridata.

De exportwaarde steeg in januari met 6% naar 471 miljoen euro. De effecten van het coronavirus op de exportwaarde naar China zijn duidelijk merkbaar. Ondanks deze zorgen is de aanloop naar Valentijnsdag over het algemeen goed verlopen. Handelaren zijn gematigd positief, concludeert directeur Matthijs Mesken van de Vereniging van Groothandelaren in Bloemkwekerijprodukten.

Nederlandse bloemen- en plantenhandelaren hebben goede zaken gedaan in januari. Planten deden het met een groei van 8% naar 169 miljoen euro beter dan bloemen met 5% naar 302 miljoen euro. Enkel Frankrijk leek het minder goed te doen en incasseerde een krimp van bijna 2%. Januari kent evenveel handelsdagen als vorig jaar en het milde weer was gunstig voor de verkoop. Vooral Oost-Europese landen plusten goed, met Polen als grootste groeier in de top 10 exportlanden lijst.

Kopzorgen over bloemenexport door coronavirus
De exportwaarde naar China laat over januari een krimp zien van 27%, volgens de exportstatistieken van Floridata. Dit in tegenstelling tot de handel naar andere Aziatische bestemmingen die ook Chinees Nieuwjaar vierden. Lees verder op de site van de VGB.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden