Afbeelding
Foto: WHC

Grote belangstelling voor spuittechniek

Algemeen

Ruim 150 telers uit de bloemen-, groente- en potplantensector en beleidsmakers kwamen gisteren, dinsdag 11 februari, bijeen in World Horti Center in Naaldwijk.

Samen hadden zij één gemeenschappelijke vraag: wat is de beste spuittechniek voor hun gewas? Het maakt namelijk niet uit wat je teelt, iedere teler zal beamen dat een uitdaging is om "de belager" van het gewas te bereiken én te bestrijden. World Horti Center, Glastuinbouw Nederland, ZLTO, Innoseta én Demokwekerij Westland sloegen de handen ineen om antwoord te geven op de vraag hoe een teler het meest effectief en efficiënt gebruik kan maken van spuitapparatuur.

Spuittechniek blijkt een actueel thema te zijn. Binnen een week was het event Tech Talks Spuittechniek volgeboekt. De bijeenkomst startte met een paneldiscussie, waarbij leden van Glastuinbouw Nederland, Ctgb, NVWA, Nefyto en Hortikey in gesprek gingen met telers uit de zaal. Onderwerpen als de gewasbeschermingsmonitor en toelatingsbeleid en kwamen daarbij aan bod. Ondernemers in de zaal vroegen zich onder andere af waarom bepaalde gewasbeschermingsmiddelen uit het pakket gehaald zijn en hoe deze keuzes tot stand komen. 

Na het inhoudelijke gedeelte gingen de bezoekers in groepjes de onderzoekskassen van Demokwekerij Westland in. Hier demonstreerden verschillende leveranciers nieuwe technieken op het gebied van spuiten van gewasbescherming. Berg Hortimotive, KWH Holland, BLS bv, Holland Green Machine, SKL, Innoseta, ZLTO, Certis, SURfaPLUS, Royal Brinkman en Van Iperen spraken met telers en beleidsmaker over de beste technieken, keuring en onderhoud van spuitapparatuur. 

Tijdens de rondgang was ook veilig werken, met oog voor mens, dier en milieu, een belangrijk thema. Niet alleen nieuwe technieken uit de glastuinbouw werden toegelicht, ook werd er besproken hoe de glastuinbouw kan leren van innovaties uit andere sectoren, zoals de akkerbouw. Daarnaast stond precisiegewasbescherming hoog op de agenda. Tot slot werden ook innovatie toepassingen voor gelijkmatige verdeling van biologische gewasbescherming gepresenteerd in het onderzoekscentrum. 

Telers waren positief gestemd over de getoonde demonstraties en de interactieve tafeldiscussie. Het event was een mooie gelegenheid om met wetgevende instanties en beleidsmakers in gesprek te gaan en gezamenlijk te kijken naar struikelblokken en oplossingen.  

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant