Afbeelding
Foto: museum de zwarte tulp

Museum de Zwarte Tulp, regionale parel met ambitie

Algemeen

Museum de Zwarte Tulp in Lisse heeft ambitieuze toekomstplannen.

De museale benadering van Museum de Zwarte Tulp berust op twee pijlers: een cultuurhistorisch verhaal en een kunstgerelateerd verhaal. Het museum brengt de geschiedenis van de bloembollencultuur in Nederland en de plek van de bloembol in de beeldende kunst bij elkaar. Museum de Zwarte Tulp richt zich op kunstwerken uit binnen- en buitenland, uit alle periodes van de kunstgeschiedenis. Doel is om een nationaal en internationaal publiek te boeien, te verbazen en te inspireren.

De tulp was vaak een geliefd thema in het werk van kunstenaars buiten Nederland. Het museum zal in de toekomst samenwerken met buitenlandse partners om bijzondere internationale collecties te ontsluiten voor het Nederlandse publiek en buitenlandse bezoekers aan ons land. Zodat bezoekers in de toekomst ook Monets en Van Goghs kunnen bewonderen in ons museum.

Museum de Zwarte Tulp streeft naar een permanente expositie van het Panorama Tulipland, het 63 meter brede panorama van Leo van den Ende. Het doek toont in een impressionistische stijl diverse plaatsen en taferelen uit de Bollenstreek van de jaren 50 van de vorige eeuw. Het panorama geeft het museum een cultuurhistorische belevingscomponent.

Fotobijschrift
Schilderij uit de tentoonstelling Hollandse Verleidingen, Verborgen schatten uit de Rijkscollectie. Nog te zien tot 15 maart 2020.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant