Een mooi hoekje Sercom.
Een mooi hoekje Sercom.

Tentoonstelling met inspiratie

Algemeen

De 70ste jubileumeditie van de Mechanisatie Tentoonstelling, die plaatsvond van 7 tot en met 9 januari in Expo Haarlemmermeer, mag de boeken in als meer dan geslaagd. Het noviteitenaanbod was ongekend en bood volop inspiratie.

DOOR WILMA VAN VELZEN

Alleen de entree was al een feest voor de talrijke bezoekers uit de bollen-, planten- en bloemensector. Aan weerszijden van de rode loper stonden rijen kleurrijke tulpen van Holland Bolroy Markt en Borst Bloembollen en heerlijk geurende presentatie hyacinten van de veredelingscombinatie Nijssen/van Haaster Vijfhuizen. Op de beursvloer waren vele standhouders aanwezig met alles wat het vak nodig heeft, van grote stoere landbouwtractoren tot geavanceerde en verfijnde machines en apparatuur. Toeleveranciers en aanbieders van dienstverlening waren aanwezig over de hele breedte en aandacht was er eveneens voor veiligheid en duurzaamheid en andere actuele ontwikkelingen. Een ongekend groot aanbod noviteiten. Ook de mogelijkheid om de spuitlicentie te verlengen werd goed benut.

Kennisdelen

Het Kennisplein was een pleisterplaats voor netwerkers. Meerdere samenwerkende partijen verzorgden interessante kennissessies in het kader van de ontwikkeling en modernisering van de bollensector. Kennis en kennisdelen speelt een belangrijke rol in het vinden van de juiste oplossingen in de sector. De inrichting en aankleding van het Kennisplein met tulpen en andere voorjaarsbloeiers was verzorgd door MBO studenten van het Wellantcollege. De laagdrempeligheid om deel te nemen aan de Mechanisatie Tentoonstelling trok ook jonge starters naar de beursvloer. Dit bleek een mooie opstap voor het leggen van contacten. De Gildemeesters Bollenstreek waren er om de adoptie van hun reuzenbollen te promoten. Jan van Vliet, voorzitter Gildemeesters, vertelde dat het project nu echt is losgebarsten en dat deze unieke kunstobjecten weldra overal in de Bollenstreek te vinden zullen zijn en zo de trots op de bollencultuur uit te dragen.

Prijzen

Prijzen waren er eveneens te verdienen, waarbij de Noviteitenprijs gewonnen werd door Machinefabriek Akerboom die een coatingmachine ontwikkelde. De jury was hier unaniem. Bij de standprijzen ging de Hoofdprijs naar Agrifirm-GMN. Tevens werden in verschillende categorieën nog zo'n tien prijzen uitgereikt, zoals voor bemiddeling, klimaat en luchttechniek, toelevering en tractoren. Dat Twinpack BV er met de prijs voor verpakken en smeermiddelen vandoor ging was te verwachten, want hoe creatief kun je zijn om met een staalblauwe formule racewagen voor de dag te komen als symbool dat je de snelste bent in leveren.

Burgemeester

Voor de bestuurders van Stichting Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek, voorzitter Hennie Groothedde en secretaris/penningmeester Hans Guldemond, was de 70ste jubileumeditie geslaagd. "Vereerd waren we dat burgemeester Marianne Schuurmans van de Haarlemmermeer de officiële opening verrichtte. Met een mooie ontwikkeling standhouderuitbreiding op het gebied van verzekeringen en een adviesbureau. Het kleurrijke entree bood een feestelijke link naar de broeierij en de bezoekersaantallen lagen iets hoger dan vorig jaar. De kers op de taart waren de vele positieve reacties die we van standhouders kregen met de toezegging volgend jaar opnieuw van de partij te zijn. Er zijn door hen veel goede contacten gelegd. Het plan is het komende jaar meer scholieren naar de beurs te krijgen, want zowel in het groen als in de techniek zit men te gillen om werknemers."

Stichting Mechanisatie Tentoonstelling Bollenstreek www.smtb.nl

De bekende 'bol'- lenbozen.
De fraai uitnodigende entree stond in de bloemen.
Geinteresseerd luisteren en kijken bij Eval.
De beurs mag bogen op veel interesse.

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant