Logo bloemenkrant.nl
Marcel van der Lugt.
Marcel van der Lugt. (Foto: )
Growers pride

Lisianthus is opvallend sterk

Het assortiment van Lisianthus wordt niet alleen steeds breder, maar ook sterker. Vooral in de wintermaanden is Lisianthus opvallend sterk.

"Voor Lisianthus geldt heel sterk dat de kwaliteit beter wordt als je er meer in stopt" zegt Marcel van der Lugt, alweer zo'n vijf jaar voorzitter van de Royal FloraHolland Product Commissie (FPC) Lisianthus. "Een goede Lisianthus is stevig en compact. De nieuwe soorten zijn heel goed houdbaar, wat te danken is aan het strenge selectiebeleid. Zo wordt bij een vaasleven van minder dan tien dagen deze soort niet in productie genomen."

Rode en gele Lisianthus

"Ook in 2020 komen er weer nieuwe Lisianthus soorten bij. Per kweker verschilt het met welke soorten deze aan de slag gaat. Wat nog mist in het assortiment is een échte rode en gele Lisianthus. Tot nu toe zijn de rode en gele soorten nog net iets te veel roze en crème. Echter, de samenwerking met de veredelaars en de jonge planten kwekers is goed, wat zorgt voor een snelle ontwikkeling en continue verbetering van het assortiment."

Waakzaam

Omdat er sprake is van een sterke groei die voorlopig zeker zal doorzetten adviseert Van der Lugt wel om waakzaam te blijven. "Kosten stijgen jaarlijks dus de prijs moet niet onder druk komen te staan. Maar op dit moment is de groei nog prima bij te houden. Wat je al wel ziet is dat er meer concurrentie komt. Lisianthus groeit en de kansen die dat biedt wil natuurlijk iedereen, het liefst nog een beetje meer. Wat de teelt betreft zien we dat Lisianthus voor de Europese markt voornamelijk in Nederland wordt geteeld. Daarnaast zie je ook kwekerijen in Italië, Polen en Oost-Europa."

Overgang

"De toegevoegde waarde van de FPC is dat kan worden meegedacht met veilingzaken, met de focus op dit moment op een sterkere klok. Andere doelen die de FPC zichzelf gesteld heeft zijn de overgang naar een kortere standaardlengte van 72 cm en de overgang naar het nieuwe 998-fust, voorheen 997-fust. Die doelen zijn inmiddels bereikt en in de markt goed ontvangen. Het grote voordeel van de kortere lengtes en het nieuwe fust is dat we de veilingkarren veel beter kunnen beladen. Dat scheelt voor iedereen in transportkosten en als bonus is het minder belastend voor het milieu. Er wordt hard aan gewerkt om van de Lisianthus een zogenaamde circulaire bloem te maken. Enkele kwekers experimenteren al met alternatieven voor de plastic hoes. Daarnaast heeft het Nieuwe Telen zijn entree gemaakt en branden er sinds kort in steeds meer kassen LEDlampen. Lisianthus is een fantastische bloem die zich leent voor oneindig veel toepassingen. Dat verhaal vertellen we graag verder. Onze nieuwe campagne richt zicht op de bloemist en groothandel. Een hoogtepunt van de promotie is het Lisianthusboek dat erg positief ontvangen is en waarvan het komende jaar absoluut een nieuwe editie gaat komen. Het door 2Dezign ontworpen boek is bedoeld als inspiratie voor bloemisten, maar doet het ook heel goed als kijkboek op de toonbank of op de koffietafel" aldus Van der Lugt.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden