Afbeelding
Foto: agridirect

Is robotisering dé oplossing voor personeelstekort in de glastuinbouw?

Algemeen

Uit onderzoek van AgriDirect blijkt dat het gebruik van robots onder glastuinders is gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Tegelijkertijd geeft 1 op de 5 glastuinders aan vaker personeelstekort te hebben. Maar is robotisering dé oplossing op korte termijn voor personeelstekort?
 
Robots in de glastuinbouw
In totaal maakt 11% van de glastuinders gebruik van robots in de kassen ten behoeve van de teelt. Dat is bijna 3% meer ten opzichte van 2018. 2,6% van de ondervraagden zegt in de toekomst te gaan investeren in robotica.
 
Spuitrobots het populairst
De meest gebruikte robots in de glastuinbouw zijn spuitrobots (24,7%). Naast spuitrobots wordt er gebruik gemaakt van robots ten behoeve van het poten, planten en oogsten (22,2%). Verder gebruikt men inpakrobots (11,7%) en stapelrobots (3,7%).
 
Personeelstekort
In hetzelfde onderzoek geeft 23% van de glastuinders aan vaker te maken te hebben met personeelstekort. De vraag is of robotisering dé oplossing is om het personeelstekort op te lossen. Volgens ABN AMRO Insights zijn door mechanisatie en innovatie eenvoudig minder werknemers nodig en hun aantal neemt in de landbouw inderdaad al jaren af. Toch is dit niet altijd het antwoord, aangezien de oogst van groente en fruit minder makkelijk te mechaniseren is dan bijvoorbeeld akkerbouwproducten.
 
Lange termijn oplossing
Robotisering is volgens ABN AMRO dan ook niet dé oplossing voor personeelstekort op korte termijn: 'Er vindt in de tuinbouw weliswaar innovatie plaats, zoals de inzet van robots die met behulp van beeldherkenning rijpe vruchten plukken, maar de toepassingen zijn nog relatief beperkt en de kosten aanzienlijk. Door veredeling van producten zou machinaal oogsten op termijn wel gemakkelijker kunnen worden. Zo bezien biedt robotisering pas op de lange termijn een oplossing voor het personeelstekort in de sector.'
 
Data-actualisatie
De cijfers blijken uit de Glastuinbouw actualisatie van AgriDirect, de jaarlijkse telefonische inventarisatie onder Nederlandse glastuinbouwbedrijven. Ruim 1.400 glastuinders hebben vragen beantwoord over onder andere van robots en personeel.
 

Afbeelding

Uit de krant

Meest gelezen

Uit de krant