"Groen innovatief inzetten bij realiseren doelstellingen klimaatakkoord" | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: VHG

"Groen innovatief inzetten bij realiseren doelstellingen klimaatakkoord"

Op de Dag van de Ondernemer heeft VVD-Europarlementariër Jan Huitema een werkbezoek gebracht aan de groene sector.

Hij ging langs bij Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten, sprak met vertegenwoordigers van Branchevereniging VHG en nam daarna een kijkje in het nieuw aangelegde landschapspark rondom het gebouw van de Triodos Bank. De waarde van groen in de duurzame ontwikkeling en leefbaarheid was het centrale thema van het informele bezoek. Na afloop zette Huitema de vele innovaties van groenondernemers in het zonnetje én stelde ze tot voorbeeld: "De commissie Remkes concludeert dat de bouw nog innovatiever mag zijn, de groensector kan daar inspireren." 

Waarde toevoegen 
Huitema was geïnteresseerd in de actuele situatie van de groenondernemers, zoals onder andere het vinden van personeel en de pfas- en stikstofproblematiek. In het gesprek met Copijn-directeur Tjeerd van der Schee, VHG-voorzitter Rien van der Spek, VHG-directeur Egbert Roozen en Louis Peters van MKB-Nederland kreeg de Europarlementariër inzicht in de vele kansen die groen biedt in duurzaamheidsvraagstukken. De groene sector kiest met verregaande innovaties bewust de kant van de oplossingen in plaats van te blijven hangen in maatschappelijke problemen. Van der Schee toont in zijn presentatie onder meer aan hoe beplanting in diverse binnengroenprojecten bewezen bijdraagt aan gezondheid en welbevinden. Huitema is enthousiast over de uitleg: "Ik heb veel nieuwe dingen over de groene sector geleerd, waarbij verdergaande groene innovatie ook in de bouw een duurzame oplossing kan zijn voor de toekomst. Ik neem dit graag mee naar Brussel."

Beginnen met groen
Huitema wilde ook graag weten wat de Europese overheid voor de Nederlandse groenondernemer zou kunnen betekenen. VHG-vertegenwoordigers Rien van der Spek en Egbert Roozen benadrukten het belang van Europees beleid voor de groene sector. In 2012 legde de Europese Commissie een mooie basis voor groene innovaties met de introductie van de strategie over Nature Based Solutions in het Horizon 2020-programma. VHG had  destijds zitting in de EU-expertgroep, die deze strategie opstelde. Daarna kreeg dit een breed vervolg in de diverse green- en citydeals, die in Nederland de groene verbinding met klimaat, biodiversiteit en gezondheid leggen. VHG-directeur Egbert Roozen vroeg daarom de aandacht van Jan Huitema voor de nieuwe greendeal, waarvoor Frans Timmermans binnen de Europese Commissie verantwoordelijk wordt. De oplossingen vanuit de VHG-concepten De Levende Tuin en Het Levende Gebouw passen volgens hem precies in deze nieuw te ontwikkelen deal. Roozen ziet hierin nieuwe ontwikkelkansen voor de groene sector, waarbij Europa kan zorgen voor een vliegende start net zoals dat eerder met de Nature Based Solutions is gebeurd. Huitema gaf aan zich hier graag sterk voor te willen maken. 


 

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>