Monumentale beuk bezweken bij Keukenhof | De Bloemenkrant
Logo bloemenkrant.nl
Foto: keukenhof

Monumentale beuk bezweken bij Keukenhof

Afgelopen week is er in Keukenhof een monumentale beuk omgevallen.

Na inspectie is besloten om uit voorzorg nog vier aangetaste bomen te verwijderen. Zowel bij Kasteel Keukenhof als in de bloemententoonstelling staan bomen die zijn aangetast door witrot, een schimmel die paddenstoelen laat zien.
Paddenstoelen op landgoed Keukenhof vormen een prachtig herfstplaatje. Voor bomen is de aanwezigheid van bepaalde paddenstoelen minder goed. Ze tasten de boomwortels aan waardoor de bomen hun stevigheid verliezen en mogelijk zelfs omvallen. Vooral oudere bomen, die bijna dood gaan, zijn gevoelig voor deze schimmels en hebben paddenstoelen.
 
Veiligheid voorop
Bart Siemerink, directeur van Keukenhof: "vorige week is in de bloemententoonstelling helaas een oude beuk bezweken aan witrot, "We houden goed in de gaten in welke staat de bomen zijn en experts inspecteren de gezondheid van de bomen jaarlijks. Daar waar het nodig is, kappen we de bomen preventief. Het is enorm zonde dat we afscheid moeten nemen van prachtige bomen die al 150 jaar in het park staan, maar veiligheid staat voorop!"
De komende weken worden enkele beuken verwijderd in de bloemententoonstelling en een bij de Hofboerderij bij het Kasteel. Ook de oude es bij de kinderboerderij wordt gekapt. Bij de Hofboerderij worden twee lindes flink gesnoeid, waarbij de stam wordt ingekort. 
 
Nieuwe bomen en hergebruik van bomen
Op Landgoed Keukenhof worden voortdurend nieuwe bomen geplant, veel meer dan er gekapt worden. Op die manier houdt Keukenhof het bosbestand op peil. Delen van de oude bomen worden hergebruikt. Een boomkunstenaar zaagt kunstwerken uit boomstammen en bij de kinderboerderij kunnen de dieren en de kinderen klimmen en klauteren op de boomstammen. Zo blijven de bomen op een mooie manier in gebruik op het landgoed. Ook worden mooie oude stukken hout beschikbaar gesteld aan Bollenstreek Hout, die er meubels van maakt.
 

Meer berichten

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225608&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225606&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=bloemenkrant.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>